Adminova tyranie

A

Měl jsem teď mít od webu nějaký čas pokoj.

Vybičoval jsem se minulý týden v záchvatu tvorby k sepsání tří článků do zásoby, protože musím (podle admina) dostát povinnosti jednoho článku týdně. Jelikož jsem zápisky původně psal pouze z nudy, nebo abych na ně nezapomněl, donutit se nyní usednout k tabletu jen tak, mi činí nemalé potíže.

Protože admin (zatím) zatvrzele odmítá návštěvu stránek zpoplatnit, přestože bychom tím oddělili zrno od plev a zůstalo by nám jen pár nejvěrnějších, je nutno přistupovat k tvorbě odpovědně a pravidelně. Ani to se ovšem neobejde bez komplikací.

Jsem nebožák

Mé myšlenky, které se při ťukání písmen na displeji toulají všude možně, jsou značně neučesané. Jejich konotace či ostřejší odstavce s vulgárním výrazivem, které podle mě slouží jako pověstná třešnička na dortu, admin posléze vygumuje a polidští.

Nelíbí se mi to. Chápu, že je to nutné a musí to být. A jsem mu za to skutečně vděčný. Jen se mi v těch jeho úpravách ztrácí určitá bezprostřednost, otisk a punc momentu, protože jsem zapsané původně řekl či cítil jinak.

A je mi ve finále naprosto lhostejné, pokud by snad moje úvahy někoho pobouřily, zarmoutily nebo šokovaly. V ten okamžik bych ve skutečnosti vypálil: “Ty vo*e, tak to nečti, ani sem nelez, já tě přece nezval, ne?”

Zajímavé též je, že když si spolu povídáme neveřejně, směje se mým úvahám velmi často a chápe nadsázku, kterou mu servíruji zcela bez příkras. Jsem od něj ovšem často peskován za drobné lsti či obezličky proti dobrým mravům, které defenzivně svádím na komoušskou výchovu a dělnickou mentalitu.

Bohužel – nejde vyhrát. Tahám za kratší konec.

Mračení

A tak to bylo i minulý týden. Pročítal jsem s potěšením v redakčním systému bezchybně upravené články – zalomené texty, oháčkované a očárkované, bez hrubek, s obrázky, odstavci a dalšími atributy, kterými se při psaní absolutně nezatěžuji. Musí padnout neskutečná porce práce a času, než se z mého původního výtvoru stane to, co vidíte tady.

Na můj dotaz, proč proběhly určité úpravy, mi bylo vysvětleno, co a jak. Akceptoval jsem sdělení, ale nesouhlasně se u něj mračil.

Jelikož jsem ale naučen být v životě pozitivní, uvědomoval jsem si, že po tři pondělky je zajištěno duševní krmivo pro čtenáře a tudíž mohu další čtyři týdny lelkovat a zahálet.

Překvápko

Ve čtvrtek jsem měl jediný den volna v týdnu. To ovšem neznamená, že by se snad strojvedoucí ČD flákal. Nene, jde pěkně do školy, od osmi do jedné. Vyšla nám totiž nová D1 (předpis SŽ) se spoustou změn. A tak jsem usedl s kolegy do lavice a poslouchal lektora, jenž nám přednášel mnoho překvapivých skutečností, které od 1. 7. nastanou. Ovšem pozor – jen nehubuju, některé z nich mi přijdou celkem fajn. 🙂

Já si samozřejmě vstal v 5:25, abych byl v šest ve vodě. V 7:38 jsem umisťoval auto v depu, protože nově rozpr*ané Pardubice neumožní prakticky nikomu nikde zaparkovat, a posléze spěchal do stanice, kde je učebna. V ní jsem si vybalil pomůcky a postupně se účastně objal s kolegy, kteří byli mimochodem velmi dojati a vzrušeni ze změn, kterými nový předpis jen hýří. 😀

A v ten moment mi hodinky notifikací oznámily, že u mě vyšel nový článek. Zcela mimo pravidelný cyklus. O přestávce jsem se vztekle dotazoval admina, proč je devalvována má píle a že tato podpásovka rozhodně není k ničemu dobrá.

Odpověď byla – kromě racionálního vysvětlení – krutá a nemilosrdná. Což tak bývá od začátku naší spolupráce.

Ilustrační foto: Parker GibbonsUnsplash

Naštěstí nejsem sám

Ovšem bit nejsem pouze já. Potěšilo mě, že se podobná přísnost uplatňuje též na dalšího blízkého člověka z naší železniční rodiny. Aktuálně i on poznává, že ač mu nikdo nemůže upřít nekonečnou pracovitost, při spolupráci s adminem zdejších stránek je nucen přidat ještě víc!

Prostě – musíte se více snažit, pane správče! 😀

Dodatek admina

  1. Pokud vám přijde divné, že článek vychází v pátek odpoledne, je to schválně. Já mu dám, futrovat blog líbeznou vatou a nepsat normální články! 😀
  2. Stylistické úpravy jsou předmětem svárů často. A nezřídka se přetahujeme v redakčním systému, kdy autor tajně opraví již mnou upravený text a vpašuje do něj drobnou nekalost, protože doufá, že si jí už nevšimnu. Já ji opravím zpět a pak čekám, jestli si toho všimne zase on. A tak pořád dokola.
  3. Popírám, že bych kohokoliv do čehokoliv nutil. Pravidelnost je ale základem úspěchu v čemkoli. Jinými slovy – je třeba udržovat dril.
  4. Druhý díl Proměn vyjde přespříští týden. Hopo, doufám, že sis tohoto příslibu všimnul a naplníš ho. Už máš ostatně týden zpoždění.
  5. Hopův text neberte stoprocentně vážně. Ale už jste snad zvyklí. 🙂
  6. Ale jinak se nám spolupracuje dobře!
  7. Hezký víkend všem!

Komentáře: 8

  • K dodatku 1: A mně se zdálo, že tu poslední dobou co chvilku mám co číst. To je fajn!
    K dodatku 3: Předpokládám, že pro strojvedoucího je přesnost nade vše, takže to snad ani není potřeba zmiňovat 😉

  • K Hopovu textu by mě zajimalo kolik bu si predstavoval penez za jedno precteni jeho uvah. Odpoved bych si prosil v samostatnem clanku rozepsanou alespon do osmi odstavcu, kde bude kvetnatou mluvou popsano co za sve mince a drobne dostaneme 😀

    Jinak velké díky adminovi a zaroven redaktorovi že vzpurneho zeleznicare drzi zkratka a díky tomu my zeleznici polibeni i nepolibeni mame co cist.

    Hezky víkend

    • Za mne je tohle je skoro na ban! 😀
      Admin ovšem tvrdí, že ten Jan je chytrý a vtipný…

      Hloupej určitě není, když se plurálem fikaně táže za ostatní mlčenlivé čtenáře. 😀
      K cenotvorbě se zatím nemá význam detailněji vyjadřovat. Nicméně chytří to budou mít určitě dražší. Nechá se totiž předpokládat, že mají lepší vzdělání, lepší práci a lepší výdělek.
      Možná ale nechám admina, ať vytvoří propracovaný system slev pro pravidelně komentující čtenáře-konec konců, když má čas redigovat mé texty v pátek odpoledne asi deset minut potom, co je dopíšu, zjevně očekává, až ho pověřím něčím náročnejším.

      Tvl, furt nemůžu uvěřit, že to zas pustil ven!

      • Muzes udělat i druhou věc: podívat se jak dlouhé je to celkově a vydat to knižně 😋 pak budeš rentiér

        • Ba ne, karty jsou myslím namíchané a rozdané naprosto jasně. 😀Vysvobodí mne až důchod.

    • Mě by zajímalo, jestli se bude uznávat platná aplikace IN25. Budou tarify vázané a flexi? Bude v případě tarifu “včasné čtení” určený povinný článek? 🙂

      • Zajímavý nápad a děkuji za něj. 🙂

        Já ovšem uvažuji nad tím, že všechno co je zadarmo stojí větsinou za ho*no. A lidi si toho neváží.
        Pokud si schovám některé troufalé úvahy, pikantní události nebo mrzuté zamyšlení mimo zorné pole většiny konzumentů, nebudu se muset krotit a hlídat.
        Admin je však zasadně proti. A hádat se s ním je diplomaticky řečeno komplikované.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt