Jízda OP + video

J

SŽDC zcela jistě nebere časté bouračky u přejezdů na lehkou váhu. Občas vozím zabezpečováky nebo revizáky a dozvídám se od nich zákulisní informace o neuvěřitelně složitých procesech schvalování drážních staveb, drahých technických řešeních, a jiných těžkostech, které brání jednoduchému a rychlému uvedení do praxe.


Nedávno se dělala modernizace přejezdu u Slatiňan. Úplně vypnutá signalizace, závory nahoře, bagry, výměna celé technologie. Dost velký zásah. A také značné riziko, že se auto střetne s vlakem. Spousta řidičů ve spěchu bere zvednuté závory jako signál, že vlak nemůže jet. Omyl. Může. A pojede.

Bezpečnost při takové přestavbě nikdo nepodceňuje. Přejezd je pro auta směrem ze silnice označen značkou STOP. Každý strojvedoucí, který s vlakem v dotčeném úseku pojede, je zpraven rozkazem, který mu přesně říká, jaký přejezd a na jakém kilometru bude vypnutý.

Dále je na kolejích osazeno návěstidlo, které se nazývá přejezdník. Strojvedoucí ví, jak přes takový vypnutý přejezd pojede. Říká se tomu jízda OP. V praxi to znamená, že 250 metrů před přejezdem bude dávat návěst pozor, a to opakovaným a intenzivním houkáním a pískáním. Posledních 60 metrů pojede k takovému přejezdu rychlostí maximálně 10 km/h. V případě, že by mu tam někdo s autem vjel, buď stihne vlak ubrzdit anebo se alespoň minimalizují dopady případného střetu. Jinými slovy následky nebudou tak fatální.

Jezdím raději přes vypnutý přejezd ještě o něco pomaleji, přesně 8 km/h, a koukám bedlivě na obě strany. Pokud to jde, chci navázat s řidičem oční kontakt.

Video: 3x průjezd daným místem a nějaké to troubení

Po ukončení stavebních prací tady budem schopni zase uhánět stovkou. Celá stavební činnost spojená s výměnou jde chlapům nehorázně rychle. Za dva dny je hotovo!

Komentáře: 2

  • Přišlo mi to, nebo v první jízdě ten s tím Peugeotem vpravo prostě hodlal jet STOPka neSTOPka?

    • Možná, že pohled kamery zkresluje-v takhle malé rychlosti to naštěstí není velké drama.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt