První vánoce na kolejích

P

Byl jsem na dráze první rok a vyšla mi služba na Ježíška. Zvláštní pocit být v práci, když do té doby, úplně pokaždé, člověk tenhle čas trávil doma a vůbec ho nenapadlo, že někdo takové štěstí nemá.


Neměl jsem z toho tehdy dobrý pocit. Přitom když se nad tím zpětně zamyslím, nešlo o žádnou velkou oběť. Neměl jsem děti, dárky už nebyly tou nejpodstatnější věcí na světě, a ve finále je jedno, kde si řízek sním. Ale stejně.

Měl jsem směnu jako vozový elektrikář. K tomu byl tým složený ještě ze dvou vozmistrů a staršího vozmistra. Pikantní na tom bylo, že od 18 hodin už nejel žádný vlak, takže jsem neměl nic na práci. Bylo mi stydno se zeptat, zda jsem tam nějak potřeba.

Došel jsem tedy kolem šesté večer na vozmistrovské stanoviště, kde už hrály vánoční koledy, a vozmistr Karel mi povídá:
“To je dost, že jdeš, mladej! Koukej sehnat nějaký ženský!”

Jsem byl vyplašenej z tohohle nečekaného úkolu a zablekotal jsem něco ve smyslu:
“To nevim, neumim.”

Karel mě zamyšleně pozoroval a vypustil větu, která mě celkem vystrašila:
“No tak se teda koukej snažit, jinak půjdeš pod stůl ty!”

Nakonec vyšla výhrůžka naplano. Během několika minut se stanoviště začalo plnit ženami různého věku, které ze záňadří vytahovaly likéry, tácky s cukrovím a drobné dárky. Za malou chvilku se dokonce začalo tančit.

Sledoval jsem užasle ten rej. Absolutně jsem nečekal podobný vývoj. Vždyť jsme v práci, to sem přeci nepatří. Hudba, tanec, pití, zpěv…

Karel už byl oslavou Vánoc pohlcen naplno. Užíval si slavnostní chvíle s takovou vervou, že by i mistr Chlopčík ve Stardance tasil bez váhání desítku.

Při jedné z divokých otáček naboural do skříňky, odrazil se od ní a letěl přes celou místnost, kde ho zastavila až futra. Na moment se zastavil, aby nabral dech.

Všimnul si, jak scénu nevěřícně pozoruji s otevřenou pusou. A dal mi ten rok úplně nejkrásnější dárek!

“Jeď domů, mladej. Tady už dneska nebudeš potřeba.”

Tak tedy po dvaceti letech, dodatečně – díky, Karle! 🙂

Krásné Vánoce a do roku 2020 jen to nejlepší! 

Hopa & admin

Komentáře: 4

  • Děkuji za doposud krásné, občas vážné jindy úsměvné čtení a přeji šťastné a veselé Vánoce, hodně spokojených čtenářů a šťastných kilometrů na dráze. A hlavně zdraví a pohodu v soukromém životě Vám a všem Vám blízkým.

  • 🤣🤣🤣🤣 A dodatečně také přeji krásný zbytek svátků a šťastný rok 2020 a díky za Vaše pěkná psaní.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt