Úvod

Ú

První příspěvek a krátký úvod. Mám práci strojvedoucího velmi rád. I po dlouhých letech u dráhy je ve mně stále faktor těšení do práce. Často se přistihnu, že se usmívám a s chutí očekávám, co nového mi den nebo noc na lokomotivě přinese.

Ke svému povolání přistupuji s pokorou, respektem a také obrovskou úctou. Je krásné. A velmi pestré! V žádném případě není nudné, konec konců, to si už přečtete sami.


Nedělám web pro slávu ani pro peníze a v žádném případě se netoužím chlubit. Mám jiné pohnutky. Chci, aby lidé, kteří vlakem cestují, viděli i jinou tvář zaměstnanců a pochopili některé, na první pohled zvláštní zákony, pravidla, nařízení. Poodhrnu oponu někdy tajemného světa, ukrytého a schovaného před civilními zraky. Ukáži případným zájemcům o profesi samotný proces výchovy a přípravy nového adepta a možná si při čtení někdo řekne, že by ho podobná práce bavila. Uchazeči kdykoliv rád pomohu a poradím.

Stránky nechci mířit na nejryzejší znalce dráhy, mé ambice jsou mnohem skromnější. Budu spokojený, když návštěvník mých stránek pochopí, že lidé, kteří na železnici pracují, mají v drtivé většině svou profesi opravdu rádi.

Občas mluvím sprostě a  možná budou v textu chyby. Zápisky jsou vytvořené na tabletu, většinou na lokomotivě v krátké pauze, kdy jsem si chtěl původně pouze pro sebe zachytit samotnou událost, abych na ni nezapomněl. Proto mohou mnozí “grammar nazis” trpět.

Nechám tedy zápisky víceméně v původní podobě. Koho bude přes výše napsané varování a můj slovník s vulgarismy urážet, nechť raději mou stránku opustí.

A ještě všem návštěvníkům dlužím vysvětlení. Jak mě vůbec napadlo, že se do podobného psaní pustím? Lví podíl na mé spisovatelské vášni mají kluci z GR, kde musím prakticky denně čelit neuvěřitelně ostré a vyhrocené diskuzi. Odkazy z novinových článků, případně vlastními vlakovými prožitky, mě nemilosrdně tepou za jakékoliv pochybení Českých drah. Protože jsou velmi chytří a lstiví, není obrana vůbec jednoduchá. Zocelili mě. Mám je moc rád.

Ke startu nového webu se mi od nich dostalo koláže s příslibem, že budou následovat další.

 

 

Velmi často čtu internetová fóra, kde je spousta inspirujících a vtipných lidí. Na mé občasné příspěvky a glosy reagovalo mnoho z nich pochvalně. Dostalo se mi opravdu příznivých reakcí, protože z textu mých zážitků cítí nehranou lásku k profesi. To mne samozřejmě těší.

Dokonce si mnozí udělali zjednodušenou rovnici Hopa=ČD. Nezbývá mi, než jim velmi pečlivě vysvětlovat důvody občasných pochybení, zpoždění nebo jiných provozních těžkostí, které s vlaky nebo dráhou souvisí.

Je pro mne nádherný pocit, když se podaří na první pohled jasné obvinění vysvětlit. Změnit úhel pohledu, který je původně plný rozhořčení a vzteku. Najít během diskuze společnou řeč. Pojmenovat celý problém. A na úplném konci se třeba i zasmát.

Držte mi prosím palce, aby se mi to v podobném duchu dařilo i zde, na www.strojvedouci.com.

Svět sociálních sítí jde úplně mimo mě, ale pokud můžete moje snažení rozšiřovat dál, budu velmi potěšen. Stejně tak ocením i vaše otázky, názory a reakce v diskuzi.

Dámy a pánové, vítejte.
:: hopa ::

Komentáře: 4

  • Ahoj, za pár minut bude 2.9. a já se prokousal až sem 😉 Máš talent Hopo, čteš se jedním dechem…. Držím ti palce. 🙂 Honza

    • Právě sem jedním dechem přečetl celej blog… Super, těším se na další články, už sem tuhle adresu doporučil i pár známým.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt