Posun dvou záležitostí

P

Maraton směn a odjetých vlaků je dnešním dnem naštěstí u konce. A protože nemám žádné mimořádné kolejové zážitky, které bych toužil tendenčně převyprávět, pověnuji se dvěma novinkám, které brzy v mém životě přibydou.

Zapsáno: 30. 10. 2023

První je snadnější. Jsem těsně před spuštěním tolikrát avizovaného audio povídání s obrazem, kde si pro své nejbližší a oslovené vyzkouším rozhovory se zajímavými lidmi od kolejí.

Stále si totiž myslím, že by bylo škoda neseznámit případné zájemce s názory kolegů, kteří mají moje sympatie a jsou bezesporu odborníky v mnoha oblastech. Nebude se nutně jednat pouze o dráhu. Výhodou je, že se nebudu muset stydět mluvit, jak jsem zvyklý. Namyšlený formát záznamu je mi totiž neuvěřitelně blízký a prostředí kulis vskutku domácí.

Je značně pravděpodobné, že se díky tomu zbaví ostychu i ostražitosti nejspíš každý host. A i kdyby náš tréninkový potlach stál za vyližp*del, alespoň se díky obrazu VIP pozvaní nebudou nudit. 🙂

Lorenc

Další poměrně významná událost je v pohybu již delší čas. A souvisí se stavbou našeho nového domu.

Tady jen krátce vysvětlím, že se mi do této operace dlouhá léta vůbec nechtělo. Měl jsem za to, že bydlení máme a bohatě nám stačí. Má paní ovšem celý život velmi touží po nízkém a na míru vyprojektovaném obydlí, které by nám umožnilo ještě intenzivnější harmonizovat náš spokojený a láskyplný vztah.

Myslím, že už ani nedoufala, že se někdy k budování domu rozhoupu. Já si ale při dlouhých covid procházkách uvědomil, že po něm skutečně velmi baží a že jsem jí kdysi u oltáře sliboval celoživotní štěstí.

Zmiňuji tento šlechetný čin proto, že se mi v průběhu společně prožitých roků několikrát dostalo upozornění na to, kterak mnohé z jejích modelově šťastnějších bývalých kamarádek již vysněné a společně vybudované hnízdečko lásky vlastní a jaká je to krása. Taktéž mi byl na odiv několikrát předkládán pravdivý příběh, kdy jedna z kolegyň, toho času žijící v bytě, přišla manželovi na nevěru a ten, aby udržel a zachránil spokojené manželství (kromě sexu), aktivoval veškerou možnou sílu a nyní již všichni bydlí v náramném bungalovu s krásnou zahradou.

Cítil jsem ve vyprávěném příběhu velmi dovedně maskovanou lítost, že jsem se podobného hříchu nikdy nedopustil, neboť by mi prý byla schopna po vzoru kolegyně za barák též lecos prominout. 😀

Po koupi pozemku jsem se tedy (hlavně ze zvědavosti) ujišťoval, jestli je nabídka na můj případný koitus bokem stále platná. Na to mi bylo odpovězeno, že samozřejmě ne a že se jednalo pouze o legraci, kterou snad nikdo se zdravým rozumem nemohl považovat za seriózní propozici.

Ilustrační foto: Ярослав АлексеенкоUnsplash

Přešel jsem tento lstivý trik mlčky. Pouze jsem uvažoval, že jestli jsou mi podobně předkládána i další lákává sousta, které ve své naivitě přehlédnu, měl bych přehodnotit svou neskonalou dobrotu. Jen díky ní totiž často netuším, jak zkušeně dokáží ženy s muži mazaně čarovat.

Ale

Nyní ovšem vážněji. Jedním z hlavních důvodů nechuti ke stavbě je fakt, že jsem kolem sebe již několikrát zažil scénář, kdy muž všechen čas věnuje stavbě, shání po vzoru pana Lorence izolaci, luxfery, cihly, koordinuje nádeníky a poté, značně unaven, čelí doma kritice od družky. Ta říká, že všechno dlouho trvá, že se jí málo věnuje, což způsobuje další mrzutosti, hádky a zbytečné vášně.

Několik mých přátel za výše zmíněné srandy dokonce zaplatili rozvodovou cenu, což mi přijde jako smutné a vcelku zbytečné vyvrcholení původních tužeb a bezvadně malovaných vzdušných zámků.

Tomu se teda já osobně hodlám za každou cenu vyhnout.

Podpora

Admina jsem rámcově seznámil na několika vybraných operacích a ukázkách se svým plánem, jak stavbu pojmout. Velmi ho zaujalo, jak snadno se mi jako naprostému laikovi daří řešit vcelku složité a komplikované náležitosti. Napadlo ho, že bych si měl zakoupit doménu stavlevneakvalitne.cz a tam sdílet poznatky ze stavby, neboť není možné, že by mi podobná kouzla dlouho vycházela.

Je faktem, že se zatím opírám o mamutí podporu rodiny s dalším dohledem úspěšných a blízkých přátel, kteří mi svými zkušenostmi, kontakty, dovednostmi, vybavením a přízní vycházejí bezezbytku vstříc. Přesto všechno si samozřejmě uvědomuji, že k dotažení celé věci do finále bude ještě dlouhá cesta.

Ale docela mě překvapuje, že se na celou akci poměrně těším. Občas si sem teda odložím, nejspíš jen pro sebe, poznatky z této nelehké eskapády. Nevěřím totiž, že by barák, kterej nebude stát přímo na kolejích, mohl někoho zajímat.

Dodatek admina

Je pravdou, že téma domu se line v našich rozhovorech prakticky celou dobu, co se s Hopou známe. Někdy se vynoří, pak zase zmizí, ale stále je někde vzadu přítomno. Protože Hopa úzkostlivě dbá na svou image nuzného dělníka z rurálního koutu České republiky, který je buďto neustále v práci anebo chodí nakupovat týden starý chleba ve slevě, o který se nadto dělí se zbloudilými liškami a chudými pocestnými, nepřikládal jsem developerské diskuzi valného významu.

Překvapilo mě proto, když před časem hrdě oznámil, že se společně s chotí stali majiteli kusu země, na kterém do budoucna vznikne skromné obydlí. Samozřejmě jsem oběma gratuloval a vzápětí přestal s motivačními dary, které jsem do té doby z čistě charitativních důvodů sháněl a v nepravidelných intervalech Hopovi dávkoval. Primárně v předtuše toho, že by z jeho směru mohlo dojít k nekončícím nářkům na drahotu a já bych pak třeba v návalu soucitu mohl mimoděk objednat paletu cihel nebo dvě role tepelné izolace, což už dalece přesahuje rámec motivace pro psaní.

Teď jen fascinovaně sleduji postupný a vytrvalý posun, kdy se řeší sítě, projekty, materiály, vize a nápady. Dochází také ke schůzkám s inženýry, na které Hopa cíleně nechodí a posílá místo sebe zkušenější členy rodiny s odůvodněním, že stavbám rozumí více než on. Na tento delegační mechanismus je obvzlášť hrdý, protože mu umožňuje nenarušit tréninkový program na veslovacím trenažéru či v bazénu.

I proto jsem mu doporučil, ať si založí nový web, kde bude z pozice investora a stavebního manažera glosovat úsilí ostatních a sdílet poučení a rady dalším, podobně chudým stavebníkům. Třeba by mu takový web, při správné monetizaci, i pomohl s penězi na stavbu. Kdo ví… 😀

(Výše uvedený text je samozřejmě nadsázka. Aspoň zčásti.)

Komentář: 1

  • Jako svépomocný stavebník držím palce. Určitě si rád přečtu chlapácké zápisky, jak se má správně řídit stavba z bazénu.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt