S Foxem kolem komína

S

Když občas zcela záměrně nevyjadřuji názor na situaci nebo věc, o které nic nevím, činím tak z letité zkušenosti. Mnohokrát se mi stalo, že jsem dopředu zaujal chybný postoj, který jsem posléze musel korigovat a přehodnocovat.

Se Žralokem jezdím dlouhé roky a velmi rád. Přes určité těžkosti, které ovšem souvisí spíš s jeho velkým vytěžováním a značnými kilometrickými průběhy, je to v mých očích povedený stroj. Neuvěřitelně robustní a pohodlný. Navíc táhne jak sto ku*ev.

Mohl bych nejspíš polemizovat nad některými zvláštnostmi nebo mrzutostmi, ale je to zbytečné. Hlavně z důvodu, že je zkrátka akceptuji a zvyknul jsem si na ně.

Liška

O Liškách (RegioFox), které jsou žraločím nástupcem, jsem se toho předem dozvěděl opravdu hodně. Nejen ze zákulisních vyprávění nebo z prezentačních kampaní. Měl jsem možnost mluvit též s lidmi, kteří se na uvádění téhle ČD novinky podílejí.

Jejich rozjíždění, připomínkování, ladění a doptávání, které se během schvalovacího procesu událo, je naprosto zásadní. Přijde mi důležité, ba klíčové, a jsem rád, že se přípravě věnuje taková, dříve zcela nebývalá, pozornost.

Je nefér, že ti, o kterých mluvím, nejsou na první pohled vůbec vidět. Já jim ale za sebe moc děkuju, neboť vidím, že za sebou mají ohromné množství práce.

Že už stroje brzy vyjedou, je prostě jasné. Poláci mají vyrobených jednotek plnej dvorek. Pláčou, že je nemají kam dávat a přejí si, abychom s jejich výrobky rozdávali, nejen kolem Pardubic, radost. Jejich touze dobře rozumím a proto jsme společně s dalšími kolegy přistoupili k výukovým autorizačním jízdám. V den D, kdy celá revoluce započne, budeme dostatečně vyučeni.

Dojmy

Protože už mám takové detailní školení za sebou, pokusím se v pár vřelých slovech glosovat vlastní dojmy. A nemám nic proti tomu, když se s někým neshodnu.

  1. Posez
    Skutečně se nesedí uprostřed, ale že bych ze stroje neviděl za pravý sloupek, není pravda. Oproti Žraloku je výhodou přítomnost velkých zrcátek. V kombinaci s kamerou umožňují dobrý přehled a orientaci kolem stroje.
    Boční okénko je díky výklopnému zrcátku posunuto až za sedačku a je k němu tedy nutno vstávat.
    Sedačka je velmi pohodlná, dofukovací, polohovací, vyhovuje dokonale.
  2. Jízda
    Jede to dobře! První subjektivní pocit z lenosti pramenil z odlišného ovládání proti Žraloku, u kterého se při jízdě na ARR nezvyšuje poměrný tah polohou páky. Pochopeno velmi záhy. Chybělo mi potvrzovací tlačítko na joysticku, nicméně jde fakt jen o zvyk.
    S kolegou, který jezdil “na ruku”, jsme bez problémů dodržovali žraločí jízdní doby a nepozorovali žádné větší složitosti. Jiný zabezpečovač, jiná vysílačka, jiná obsluha schůdků (dvě výšky). Výhoda pro handicapované – mnohem menší rozdíly mezi nástupní hranou a perónem. Ne hlučnejší to uvnitř proti žraloku opravdu není.
  3. Brzda
    Účinek brzdy je proti Žraloku mnohem vyšší. I bez rychlobrzdy Fox zpomalí na kratší dráze. Dávkování je předvídatelnější a přesnější. Navíc trámce +1000. Spokojenost.
  4. Pohodlí
    Pro fíru hodně podobné, pro cestující též bez větších změn. WC prostorné, otevírá se ručně. Velkorysý prostor pro přepravu kol. Informační systém ukazuje kromě zastávek i návazné přípoje a přestupy.
    Wifi silná jak noha u p*dele, ani odpolko nacpanej vlak študákama ji nedokázal shodit.
    Kamery v oddílech i venku se záznamem, vše se ukládá. Při dokazování u PČR odpadne dohadování, co, kdo, kdy počmáral nebo pořezal.
  5. Obsluha jednotky
    Odstavení a uvádění do provozu bude trvat déle. Zkouška brzdy působí na první pohled složitě, ale ve finále je logická. Jednotka sama určuje, co a jak musí strojvedoucí k úspěšnému výsledku provést.
    Často používané ovládací prvky jsou blíž k ruce, možnost jezdit na jeden motor vyšší rychlostí, vyřazování převodovky jednodušší a intuitivnější. Odpadá přepínání dobíječů při poruše, mnohem méně možností fírovských oprav a zásahů – to je za mě jednoznačné plus.
    Tankování, displej informace asi detailnější, ale chybí mi údaje, které jsem během jízdy běžně kontroloval. Dotyková ovládání bez tlačítek s mechanickou odezvou určitě horší. Na stěrač se mračím.
  6. Dojmy
    Lidi, cestující, vlakvedoucí, výpravčí – všude, kde se Liška objeví, vzbuzuje nebývalý zájem. Jelikož je “moje” trať hezká a dost používaná, očekávám po kobercovém náletu Foxů a zprovoznění zastávky Pardubice – centrum zcela zásadní nárůst pasažérů.
    Přesný start se dozvíte již brzy přes ofiko kanály ČD.
    Dá-li pánbů a vrchní strojmistr, budu u toho. 🙂

Za krásné fotky jedné z mých prvních jízd mnohokrát děkuji uživateli Jarda1950 z K-reportu, který se dlouhé roky věnuje dokumentaci významných milníků na trati 238. Ať ti to fotí dál, Jardo!

Komentáře: 3

  • Líbí se mi Hopo, že nevedeš to klasické nádražácké “Nový=Špatný”, jako to dělali chlapi u nás s novou generací panterů.
    Ať vám tedy v Pardubicích dělaj lišky jen radost!

    • Aniž bych nějak snižoval význam 810 nebo 814 , tak jsou nové vlaky prostě zásadně a významně pohodlnější. Nejen pro cestující, ale i fíru. I faktor bezpečnosti je úplně někde jinde. Nadávání je a bude, ale jedním z krásných příkladů bylo, když se na žraloka zaučovalo asi 8 starších kolegů. Na začátku se mručelo, zaklínání že nikdy a nyní už jede vesměs láska.
      Za přání díky. 🙂

  • Takže vlastně nejhorší je ten štěrač, proč se to takhle vymyslelo nepochopím. Jinak krásný stroj a jako vlakvedoucí se na něj neskutečně těším.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt