Podzimní zamýšlení

P

Prázdninové dny plné nervozity z každodenní práce se přehouply do podzimního sychrava. To mi umožnilo zvolnit a vystydnout z hněvu, který jsem poslední měsíce zažíval.

Zapsáno: 18. 9. 2022

Fáze rozčilenosti přešla do nového období, které bych nazval rezignovaným smířením. S mnohými situacemi zkrátka nedokážu udělat vůbec nic. Nepomůže zlost, hněv, obviňování. U jiných ovšem snadno najdu viníka a protože mám tendenci dělnicky zjednodušovat, současná složitá doba mi servíruje původce zla na blyštivém podnose.

Zlostný šetřílek

Jelikož panuje drahota jako kráva, snažím se omezovat zbytečná vydání, abych nemusel ke konci měsíce plakat hladem. Jeden ze zbytných koníčků se může na první pohled zdát drahý bazén. Ten od září podražil brutálně. Ještě hůř na tom budou i jinde.

Jenže co skončil covid, měl bych být zase bez vody? Vyloučeno!

Proto při cestách za vodou minimalizuji jízdy autem, abych na drahém palivu ušetřil nějakou tu korunu v rozpočtu. Stejný plán jsem měl třebas i tuto sobotu, kdy jsem měl nastupovat do práce v 16:45. Vymyslel jsem to tedy následovně…

Budu celý den doma jako dobrý manžel a vynikající otec. Poodbědvám společně s rodinou a až mi ve 14 hodin slehne výtečné jídlo, vyrazím do vody, odkud se posléze přesunu k mašince.

Naučil jsem se ověřovat v rozpisu drah obsazenost, nicméně na sobotní odpoledne jsem nečekal pražádné drama. Chyba! Celé aquacentrum si pro sebe a své rodiny zabrali pracovníci firmy O2, aby zde předčasně oslavili úspěchy v podnikání. Jeden ze zaměstnanců je i můj kamarád Wasa. Díky vzdělaní, kterého já nemám, je zástupcem korporátního segmentu, pročež jsem mu zle vyčinil!

A posléze urychleně a zcela neuspokojivě odsportoval na kole a veslu. Že jsem na kole ku*evsky promokl a plakal od zimy, a posléze zápasil s vybitým reproduktorem pod trenažérem veslování, abych nudně dřel na sedmičku zátěž bez hudby, přičítám za vinu pouze jemu!

Když jsem si mu stěžoval, nezdálo se, že by dobře chápal velikost mé zloby a trapné výmluvy, s nimiž omlouval oslavy zjevně úspěšného operátorského molochu tyjícího též z mých mozolů, mě přesvědčily, že mě bohatí a úspěšní v současné nouzi nějak víc se*ou.

Zbytečný stud

Druhý den, v neděli, od rána pršelo, takže jsem na plavání musel autem. Je asi jasné, že absence ve vodě po dva dny je naprostá kravina. Moc hezky jsem si to užil.

Při návratu k domovu mi nepatrně kazila náladu slabošská úvaha, že dětmi infikovaná a nachlazená manželka musela stihnout uvařit oběd a vypracovat s ratolestmi domácí úkoly, zatímco já měl na práci 4x200m rozplavání, 5×200 m ostrého kraula, 4×100 m desku s piškotem, 10×100 m s packami, 5×100 m znaku a 400 metrů vyplavání.

Zbytečnou malomyslnost a stud jsem raději ihned potlačil, neboť mi došlo, že užitek z mého fyzična a vnitřní spokojenosti jí neustále předávám v lásce a věrnosti. Tedy v atributech, které každá žena oceňuje nejvíce.

A dále

Pípání messengeru a vibrace hodinek ukázaly, že i admin v neděli pracuje a pilně češe moje články, které jsem zvládnul ve volných chvílích zaznamenat.

Při dotazu, co ho vede k tak horečnaté aktivitě, mi ozřejmil, že na mě nebude mít delší dobu čas, neboť je vedle něj nová dívka a proto mě odsouvá na vedlejší kolej.

Zamrzela mě ta zrada, zvlášť když jsem se po nenápadném vyptávání dozvěděl, že společně jedou na hory do ciziny. Tam si prý lépe odpočinou od podzimní deprese, která pramení z vysilující práce a nadcházející nekontrolované drahoty. Uff!

Prachatý ajťáci! Další, co si žijou, jak kdyby plyn nestál pětkrát tolik a elektrika třikrát!

Ilustrační snímek z diskuze prostých lidí, podporující můj světonázor. Zdroj: novinky.cz

Neměl bych být po jeho boku na horách spíš já? 😀

Asi ne. Popravdě – jsem rád, že se aspoň někomu v republice daří dobře. Když už nic, budu mít komu nadávat v budoucnu.

Admin a Wasa jsou naštěstí po ruce! 😀

Komentář: 1

  • To, co jste napsal v tom tréninku, jsem nenaplavala v životě doteď dohromady.😆 Jsem vaše vrstevnice.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt