Jiný most

J

Předminulý týden byl plodný na železniční zážitky a události, takže ani nevím, kde začít. Postupně je budu sepisovat, každopádně nejdřív dnešní odpoledne…

Stalo se: 14. 10. 2021

O nárazech kamionů do mostu v Holetíně jsem už psal. A prorokoval, že jen tak neskončí. Frekvence kolizí je ovšem čím dál horší – prakticky každý den o něj někdo škrtne.

Minulý týden skončila výluka, kdy byl most po střetu dokonce posunutý. Jezdilo se přes něj vlakem pomalou jízdou. Nutnost zpravování rozkazy klade nároky na výpravčí. Brzdění otravuje cestující. Fíra nesmí zapomenout snižovat rychlost dřív, protože už koleje začaly klouzat.

Včera jsem nastupoval do práce na superdlouhou směnu, která má dvě přerušení. Jedno na noc a druhé přes den. Začal jsem včera v 7:20 ráno a končím dnes – v 19 hodin. Při odjezdu prvního vlaku mi ukazoval kolega fotky, kdy hned druhý den po výluce další řidič náklaďáku prověřil kvalitu opravy. Zjistil, že nástavba jeho návěsu není pro ocelovou mostní traverzu žádný soupeř. Roztrhané plachtoví podávalo smutné svědectví, že tentokrát dráha na celé čáře vyhrála. Ovšem ne na dlouho.

A já…

Dnes jsem vezl svůj poslední vlak a těšil se domů. Vize, jak spadnu v Chrudimi z mašinky, utrpěla závažnou trhlinu. V Chotěboři mě informoval dispečer, že je zastaven na naší trati provoz, neboť před chvilkou další kamion neprojel a prý je to tentokrát vážnější. Dokonce má přijet “mostař” až z Pardubic. Aby rozhodl, zda vůbec a za jakých podmínek se přes most bude s vlakem projíždět.

Ilustrační foto: Tan KaninthanondUnsplash

Kromě toho zjišťoval, zda bych mu “neotočil” ještě jeden pár vlaků z Hlinska do Havlbrodu a zpět. Musel jsem ho zklamat, protože jsem byl skoro “na hodinách”. To je stav, kdy se prostě dál jet nesmí, protože je vyčerpaná maximální možná délka řízení a jakákoli další jízda je zkrátka vyloučena. Na toto nařízení se u nás skutečně dbá. Není to žádná legrace a hrozí značné sankce nejen strojvedoucímu, tak i zaměstnavateli.

Dispečer tedy pochopitelně hledal řešení, jak se s nečekanou pastí vypořádat. Mrzelo mě, že jsem ho zklamal. Uvědomil jsem si ale, že jeden z mých kolegů bydlí nedaleko Hlinska. Vždy ochotný, navíc ráno končil, venku prší. Zkusím ho, co?

Vzal telefon na třetí zazvonění. Vysvětlil jsem mu situaci. Byl jako Wolf a ačkoli to má půl hodiny cesty, byl u Žraloka za 15 minut. Myslím, že si jeho manželka ani nestihla všimnout, že už zase není doma.

Ja mezitím s údivem sledoval, že ihned po zastavení už je v Hlinsku nachystaný autobus, který mě i další cestující poveze přes neprůjezdnou část do Žďárce, kde naskočíme na mašinku do Chrudimi. Cestou kolem mostu v Holetíně jsme míjeli ten nešťastný kamion. Velkým ocelovým kontejnerem narazil do mostu tak prudce, že se z návěsu o metr a půl posunul dozadu. Šlupa jako kráva!

Řidička hledí na výsledek manévru; zdroj

Ve Žďárci u Skutče už jsem měl nachystaného Žraloka, který vysadil cestující, ti si přešli do autobusu a uháněli dál.

Infarkt

Jasně, je žo otrava a nepohodlí. Musí se přecházet. Ale vše se podařilo zrealizovat a celou mašinérii vymyslet a rozběhnout skutečně rychle. Všechno šlapalo jako po drátkách. Měl jsem radost, pouze 30 minut zpoždění.

Jen mi ještě těsně před Chrudimí zaťukalo srdíčko strachy. Tři děti na přejezdu si dělaly srandu a trumfovaly se, kdo z nich uhne z kolejí před rozjetou mašinkou jako úplně poslední. Ani nevím, kdo vyhrál.

Snad to nebyly tytéž, na které jsem musel volat policii. To bylo vlastně včera. A mám i video. Ale víte co, o tom zase jindy, dneska už se mi fakt nechce psát.

Komentáře: 2

  • Ach jo, fíra zažije spoustu nepříjemných situací. Syn testuje vlaky, tramvaje a metro. Ve čtvrtek měl hodně nepříjemný zážitek. Testovali novou ostravskou soupravu jízdou z Prahy do Plzně. Ke konci ejpovického tunelu kouř od podvozku. Jeden vagon ze soupravy samovolně zabrzdil a táhli ho kus zabrzděný. Naštěstí stačili vyjet z tunelu a zastavit. Kdyby k tomu došlo na začátku tunelu, hořeli by. Syn se sice jen veze, sedí ve vagonu u počítače a sleduje naměřené hodnoty, přesto měl strach, ani se mu nedivím. Už měsíc brázdí Čechy s novou soupravou bez možnosti se najíst a pořádně vyspat. Fandím vám a všem fírům, i těm co mašinky vyrábějí.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt