Rozdáváme, tak si přijďte

R

Nápad, jak odměnit naše nejvěrnější příznivce vznikl kombinací několika faktorů. Ačkoli lidi zdejší texty čtou a chodí k nám na návštěvu i mimo pondělní publikační okno, příliš se na webu neprojevují.

Jsem z toho lehce rozpačitý, protože i když se psaním bavím, ocením samozřejmě jakoukoli zpětnou vazbu. I kritickou.

Vůbec nejvíc mě ničí, když někdo o něco požádá přes kontaktní formulář, já dle nejlepšího svědomí a vědomí sestavím odpověď (kterou následně admin převede do čitelné a srozumitelné formy, kterou pošle tazateli) a ten (či ta) se ani neozve zpátky. Například s poděkováním.

V takový okamžik ve mně narůstá hněv a nadávám jadrnými výrazy, které se nesluší opakovat. Admin, který je většinou první na ráně, můj bol zkušeně tiší, neboť ví, že mi ke štěstí stačí velmi málo. (Haha! – pozn. admina)

Ještě než začneme

Jelikož s adminem mnohá trápení konzultuji, seznamuje se chca nechca s nápady, které se mi líhnou v hlavě. Možná pravě proto se dlouholeté zákulisní plány s amatérským kolejovým povídáním začínají přetavovat do finální podoby. Na můj vkus bohužel dost nevyváženě.

Hosté, nikterak profesionálně zdatní v rétorice, kteří se uvolili diskutovat v rozhovorech, jsou bez výjimky bezvadní. To koneckonců někteří uslyšíte a uvidíte sami. Můj výkon, na druhou stranu, je i dnes stále ukrutný a nejlépe ho vypodobní toto video.

Přesto mi to začíná mnohem méně vadit. Dokonce ubývá nervozita, protože si na sebe čím dál víc zvykám. Je tedy možné, že se někdy u dvacátého dílu dostanu na úroveň, která měla panovat od začátku.

Pan správce a audiovizuální mág, který progres vidí samozřejmě jako první a vnímá můj zavilý tah na branku, se dokonce nabídnul, že by se opětovně posadil do zrenovovaného křesla a vedl se mnou dialog nad blíže neurčenými tématy.

A tady přichází vaše chvíle, milí čtenáři!

Nápad

Minulý týden za mnou přišel syn, že by pod stromečkem uvítal merch ze své oblíbené herní série. Prý nový hrníček s obrázkem. Všudybylka už ho nebere. A samolepky. A tričko. A že když se objedná vše naráz, dostane i podpisovou kartičku.

Při pohledu na ceny mě polilo horko, ale samozřejmě jsem si díky geniálnímu nápadu poradil.

Utrhnul jsem kus barevného kartonu, na něj se podepsal černým fixem, k podpisu se připojila i manželka, a tento výtvor jsem zastrčil do limitované edice modrého ČD trika s límečkem, velikost S. 😀

Syn se při slavnostním předávání tvářil podobně jako mladej Šebek a já musel kapitulovat.

Oblast merche je vůbec legrační. Strašně se mi líbilo, když kdysi jeden mně neznámý streamer vysvětloval mladému fanouškovi ve videu, že jím nabízené a prodávané obyč tričko za dvojčičku není vůbec drahé. A že je pouze dětský zájemce příliš chudý.

Jako logiku to má, ne že ne. 😀

A teď akce!

Tohle u nás můžete pustit z hlavy. Můj zaměstnavatel si povšiml, že mu mé psaní přináší benefity. A v zastoupení jednoho strašně laskavého člověka, jemuž děkuji, mi poskytnul dárky pro naše příznivce!

Část vyobrazeného může být vaše!

Dělat soutěž se nám nechce a není na to ani čas. Ale odměnit a rozdat dárky bychom mohli těm, kteří se nás budou chtít na něco zeptat. Ať máme na to naše společné povídání nějaké pořádné téma!

Nebude to za dvojčičku. Ani za litr. Ale zadara. Svoje otázky pište do komentářů.

P.S. – Tolikrát omílané povídání na YouTube bude pouhou nadstavbou zdejších stránek. Psát určitě nepřestanu.  Zatím. 🙂

Dodatek admina

Člověk zadá autorovi instrukci “napiš v pěti větách příspěvek o tom, že sbíráme nápady na diskuzi” a vypadne tohle. No, nevadí.

Komu snad připadá text ne zcela srozumitelný, přidám jednoduché tři kroky pro získání některého/některých předmětů z fotky:

  1. Představte si, jak se bavíme s Hopou u něj doma v garáži – o čemkoliv.
  2. K tomu předstírejte, že jde aspoň trochu o zajímavý nápad.
  3. Jak by zněla vaše otázka na jednoho či oba z nás, aby váš zájem vzrostl na pětinásobek a opravdu jste si takové video pustili?

Hopa pak dle vlastní nálady a odhodlanosti vybere pár šťastlivců a těm pošle náhodně vybrané či kombinované odměny. Tak vesele do toho! 🙂

Jo, a odměny se asi nestihnou odeslat do Vánoc. Asi. Možná ovšem jo. Ovšem… Radši s tím nepočítejte.

Komentáře: 27

  • Dokud jsem nepracoval u dráhy, vzdycky mě zajímalo, proč jsou tak divné barvy na „semaforech“ a co znamenají. Když jsem se pokusil podívat na Google, tak jsem vysvětlení nerozuměl, protože drážní mluva obsahovala spoustu dalších pojmů, které mi nedaly chápat smyslu vysvětlení (jako co je posun, kdy jako cestující zažijí jízdu posunem, ap.).

    • Zajímavá myšlenka že by se laik učil návěsti a návěstidla😀. No každopádně na android existuje aplikace “návěstidla” nebo si to člověk může najít v D1 část první stažené z webu SŽ ,ale to už bude lehce náročnější záležitost..

    • Rychlostní soustava vypadá na první pohled šíleně, ale opakuje se tam vlastně pár věcí, které mají svou logiku. Pocity jsem na začátku měla stejné.

  • Přiznám, že se mi to už teď líbí jak to je. Těším se na každé pondělí jak malej kluk. Samo, že nejvíce oceňuji vše o 238, bo jsem na ni vyrostl. Takže za mě vice zážitků z jízd, videa nečekaných událostí, apod.

  • Zajímavá myšlenka že by se laik učil návěsti a návěstidla😀. No každopádně na android existuje aplikace “návěstidla” nebo si to člověk může najít v D1 část první stažené z webu SŽ ,ale to už bude lehce náročnější záležitost..

  • Ač bych něco z pozorností od drah uvítal (už jen proto, že je to každodenní dopravní prostředek do práce), tak mě žádná inteligentní (ani neinteligentní) otázka nenapadá… Tak jen pro Hopu na uklidnění, že ačkoliv mu zde pod články nepochlebuji (myšleno dobře, jak jinak :-)), tak si vždycky rád něco nového přečtu, tak jen prosím pokračovat 🙂

    PS: Jako vynucení si aktivity na stránkách dobrý krok 😀

  • Zdravím, také poctivě čtu a projevila jsem se zatím snad jen jednou, dvakrát. Jedna má otázka při pokecu v garáži by zněla: “Co vás, kluci, přivedlo na dráhu? Byl to už váš dětský sen nebo se to nějak vyvrbilo v průběhu času?” A pokec by mohl být o tom, jak se žije v rodině, kde se to točí podle turnusů. O tom, co dobrého a špatného vidíte na svém povolání (i když to se dá tak trošku vyzobat z tohoto blogu, že…). A určitě taky o svačinách a o té základní lidské potřebě – když se fírovi mezi stanicemi prožene bouře ve střevech? To mě, jako obyčejného smrtelníka vždycky zajímalo…🤔 Mějte všichni fajn den🍀

  • Blog pravidelne sledujem (cez RSS). Drzim palce do dalsej prace:)
    Pravidelne som cestoval slovenskymi vlakmi. Teraz skor CD v okoli Prahy. Musim priznat, ze frekvencia a dochvilnost vlakov je v Cesku na vyrazne lepsej urovni… Aj ked vzhlad niektorych vlakov (hlavne prazske CityElephant) je mierne desivy:(
    Zaujimal by mal pohlad rusnovodica na realny vplyv pocasia na prevadzku na trati – do akej mieri su vzniknute problemy neovplyvnitelne a co je len zanedbana udrzba. Lebo takmer vzdy sa da najst nejaky prirodny jav, na ktory sa da zvalit meskanie vlakov. Niecomu sa samozrejme neda zabranit (vela snehu, lad na troleji, pady stromov…). Co vsak napr. zimny lom kolajnice alebo letny ohyb a vybocenie kolajnic? Teplotnej roztaznosti sa zial neda zabranit. Ale nie je problemom aj vek (a mensia odolnost) samotnych kolajnic?

    • Este by som mal jednu otazku – skor osobnu. Nalakalo Vas riadit aj nejaky parny rusen? Mali by ste na to odvahu? Predsa len je to trocha ine ako dnesne moderne vlaky…

  • Zajímaly by mě začátky, jak si na sobě vnímal změnu biorytmu, návyk na směny, zodpovědnost za to či to, za lidi, různé časy nástupů na směnu, jak to na tobě působilo v tehdy když si začínal a jak to vnímáš nyní třeba 😉

  • Rozhodně by to chtělo víc přiblížit práci strojvedoucího z profesního hlediska a co lidi nejvíc zajímá? Jízda rozhodně bych pokecal o tom jak se krátí zpoždění jak jezdí různí strojvedoucí dle stylů a co je k tomu vede. Toto by se dalo napasovat i do sekce jízda a její styl. Dalo by se zde vysvětlit jak se stroj chová co to způsobuje atd. Myslím že by to veřejnost nebo v případě odbornějších věci hlavně šotouše – budoucí zaměstnance dráhy. Ikdyz ve vašem podání je zajímavé snad cokoliv:) hodně zdaru

  • No, docela by mě zajímalo, jestli jste nechtěl někdy zkusit (případně už zkusil) jinou dráhu -tramvaje, metro… A jako držitele drážního průkazu na šalinu by mě zajímalo, co si myslíte o práci tramvajáka. Je snazší/těžší, jaký si myslíte, že jsou rozdíly ve vaší práci a práci na městské draze atd.

  • Ahoj kluci, nejvíce by mě zajímalo, jaké největší kuriozity kdy Hopa ve vlaku převážel. Cestující určitě občas vozí zajímavé kousku. Případně podotázka, co nejzajímavějšího kdy Hopa ve vlaku po cestujících nešel (nemyslím odpadku, ale třeba zapomenutá protéza?).

    PS stream z garáže na téma vlaky by byl super

    Díky a pěkné svátky

  • Mě by zajímalo, kde se bere ta utkvělá představa, že jen ČD dělají zkoušky a všechno poctivě… Sama sice jezdím u ‘zlého’ soukromníka, ale mám doma muže, který prošel soukromníky a teď šel k ČD. A co vidím, tak sice si šel sednout do DVI, ale potom reálná příprava na zkoušky, poznání tratí a strojů atd., tak je na mnohem horší úrovni, než co musí člověk absolvovat u soukromníka. Sama jsem chvíli o přesunu k ČD uvažovala, ale když to vidím, tak si říkám, že zlatě ‘u nás’. A to mám tatínka zarytého čéďáka, který těžce nese ztráty výkonů kvůli soukromníkům. Ale naštěstí mě ještě nevydědil. 🙂
    Ale abych byla upřímná, sama na videa nekoukám, hlavně z časových důvodů, je pro mě rychlejší a pohodlnější si cokoliv přečíst než to poslouchat na videu. Maximálně tak nějaký podcast někde na cestu autem. Jinak tenhle blog navštěvuji tak nějak příležitostně, většinou na mě vyskočí reklama někde na facebooku. Ale občas už jsem se přistihla, že projíždím starší články a trávím tu příliš mnoho času na úkor spánku. 🙂

  • Při ježdění vlakem už jsem zažila ledacos, jezdím pracovně do Salzburgu z OV. Tak si říkám, že fakt jednou bude na co vzpomínat z cestování 😁. Nám se podařilo stoupnout salzburglokalbahn. O několik měsíců u té samé společnosti jediný vagón, poslední noční spoj z Bürmusu do Salzburgu uhodil blesk, ten vagón skoro skákal po kolejích… No příhod by bylo… Tak by mě zajímalo jestli jste už zažil opravdu takovou bouřku, že byl problém pokračovat v jízdě.
    Sleduju Vás namátkově, nebo někdy se zpožděním (čas 🤔) ale ráda, tak ať Vám to jezdí a píše.
    Hezký svátky. Míla Valíčková

  • Mě by zajímala jedna věc, když Pardubáci znovu jezdí Poličku – Stále někteří riskují, že na Čachnově zapadnou do závějí v pantoflích jak se to v minulosti stávalo, protože v Pardubicích jaro nebo se už historicky poučili? 😀

  • Představuji si dva pořádný chlapy kteří mají v ruce whiskey a doutník. Řeší téma železnice, a já takový cipísek se jich zeptám jak se dostali k železnici a co je nejvíce baví a štve na železnici a jak zvládají ten režim který musí dodržovat i když jsou u dráhy tolik ale věk se neptá.

    Jinak Hopu čtu hrozně rád a diky němu půjdu k modrobílé armádě. A hrozně mi pomáhá jeho text. Díky za to co pro nás děláte a přeji pěkné svátky.

  • Otevřel se mi díky Vám nový svět. Na první pohled romantika, ale ve skutečnosti náročná práce.
    Vím že to sem nepatři, ale chci Vám popřát vždy šťastný dojezd a další příspěvky pro nás 👍👍👍🍀🍀🍀

  • Já bych měl otázku kolem napájecích soustav proč se při začátkem elektrifikace našich traťy nejdřív začala používat stejnosměrna soustava a pak po nějaké době se prišlo na střídavou soustavu ? Proč se při začátkem elektrifikace našich traťy hned nepoužívala střídavá soustava ?

  • Ptám se – jaké nadávky létají, když se u kolejí motá nějaký blb…? Či dylina. 🙂 Nemyslím rovnou, aby došlo k tragédii..

  • Mě by zajímalo, jestli jste cítili důležitě, když jste začínali jezdit a jeli jste s vlakem k peronu plný lidí? A pokud ano, kdy se to zlomilo?

  • Co mě skutečně zajímá: protože chci do diskuse zapojit i admina – jak jste se vy dva vlastně poznali/dali dohromady?

    Co je mi záhadou: jak se vám daří s rozjetým těžkým vlakem zastavit přesně u peronu? Já to v simulátoru vždycky přejedu. 🙂

    Co byste si tipli: Budeme mít dřív dostavěnou celou D1, nebo přepnuto na střídavinu? Nebo se dřív odstěhuje Všechno na Mars?

    • Připojuji se – také mě již napadlo jak je technicky a předpisově / procesně řešeno když je potřeba aby vlak / vagón nebyl zabrzděn. Díky

      • To bych myslím mohl zkusit vysvětlit v některém v příštích článků-díky za námět.

  • Krátká příhoda:
    Jel jsem autem v noci na dálková světla v levé zatáčce. Vpravo vedle silnice jsou koleje, kde v pravém oblouku proti mně vyjel vlak. Vypnul jsem dálková, fíra na poděkování bliknul a oba si to mažeme dál.
    I napadlo mě se zde zeptat:
    Jak moc (ne)svítí mašinka (obecně mám dojem, že jsou to spíše takové bludičky)?
    Jak je to vlastně s jízdou za snížené viditelnosti ?
    Jasně, na dráze se nejezdí “na dohled” ale co když je fakt úplný ho*no vidět (tak že nevidím dostatečně včas návěstidlo) ?
    Když v takové neviditelnosti mám mašinu s přenosem návěstního znaku tak valím 120 proti bílé zdi ?
    Jak jsou vlastně nesvítící návěstidla v noci vidět ? Všechna jsou reflexní ?
    Martin

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt