Tichá bolest

T

Snažím se na věci, které neumím, pečlivě připravit.

Zapsáno: 22. 11. 2023

Mám za to, že bedlivé přichystání dokáže minimalizovat problémy, které jinak plynou z podcenění či neodhadnutí časové náročnosti. A i když se zamýšlený cíl napoprvé třeba úplně nevydaří, mohu se u něj alespoň poučit z chyb a nabyté zkušenosti aplikovat příště.

Povídací test

Pro naše budoucí fírovské povídání jsem zvolil profesionální záznamové zařízení. Nejen, že je drobné a konstrukčně odladěné z předešlých generací, ale zároveň umožňuje i značnou variabilitu ohledně umístění mikrofonu i kontroly ukládaného záznamu.

Tyto atributy, společně s drobnými rozměry celého werku, jakožto i jeho spolehlivost, výdrž a zabezpečení, mi naprosto učarovaly.

Nespolehl jsem se na první ostrý start, ale využil jsem vlastní dceru jako figurantku a partnera na rozhovor. To abych při cestě na gymnastiku vyzkoušel, zda byla má volba správná.

Výsledek jsem poslal adminovi k posouzení. Ten v neuvěřitelně krátkém čase (cca 5 minut) dokázal dva různé záznamy slepit, sestříhat, vyčistit a k tomu opatřit i vtipnými popisky, jimiž zcela dehonestoval moje stažení. Ostatně tak činí po celou dobu naší spolupráce. Posléze celý záznam umístil na YouTube ke svému i mému pobavení.

(A že ses u toho videa smál, až ti tekly slzy, to už neřekneš! 😀 – pozn. admina)

Téměř ostré povídání

Protože jsem měl další den na zácviku mladého kolegu, který byl svolný k dalšímu testování, umístil jsem, nyní již výrazně klidněji, jemu i sobě mikrofonek na klopu, abych posléze, kromě sledování trati, vedl přátelský potlach plný dopravního vzdělávání a odborných doporučení.

I tento záznam jsem zaslal adminovi k posouzení, nicméně se tu vyskytla menší potíž. Soubory se v mém počítači “tloukly”, neb měly ze dvou zdrojů zvuku stejný název. Já, protože nejsem za zelena utržený a umím komp velmi dobře obsluhovat, jsem si s tímto zásadním problémem fikaně poradil a nahrál výsledek na placené úložiště.

Zaplacené zmiňuji proto, že se jen velmi těžce smiřuji se zbytečnými výdaji. Sice už raději nepočítám, kolik peněz jsem prom*dal za všemožné upgrady našeho vynikajícího webu, v marné touze dosáhnout konečně většího úspěchu, než jen zábavné pondělní povídání pro spřátelené duše, ale za každou korunu vydanou zbůhdarma mě u srdce stále ještě píchne.

(Zase nepřeháníme, jo? – pozn. admina)

Pomluva

Admin záznam prohlédl nejspíš ledabyle, neboť se v ty dny věnoval důležitějším věcem. Čti – návštěvám luxusních parfumerií, večeřím v nóbl restauracích s elegantními  ženami, projížďkami utažených okresek ve sportovních vozech, nakupování drahých hodinek apod.

Nemám mu tyto, pro mě zcela vzdálené, kratochvíle za zlé. Chápu, že se v Praze pravděpodobně ani nic jiného dělat nedá. A nedivím se, že jsem pro něj s webem až na úplném konci žebříčku zábavy, kterou ve svém životě obsluhuje, neboť ho to kromě poučení stojí i dost duševních sil. Ale k tomu se ještě dostaneme. 😀

Konflikt

Další den jsem měl již ostrý rozhovor a jsem přesvědčený, že se povedl. Kolegovo povídání bylo bezchybné. Navíc bude pro mnohé budoucí adepty našeho povolání inspirujícím příkladem.

Velmi jsem se těšil, až se od admina dozvím názor na předvedený výkon. Jako malé štěně jsem toužil po teplém a laskavém slově plném povzbuzení a něhy, které by mě pro příští rozhovory dokázalo zbavit ostychu či váhání.

Ke vší smůle se ovšem admin ozval ve chvíli, kdy jsem popravdě nebyl v nejlepším rozpoložení. Právě jsem vedl vlak ve dvoudenní, 25hodinové směně, kde se nalítá obrovská porce kilometrů. Vcelku zásadní únava, nedostatek času a nemožnost reagovat okamžitě, mi přinášely komplikovanější odpovídání a velké prodlevy v chatu. Když řídím vlak, nevnímám nic jiného!

Na to ovšem druhá strana reagovala se skutečně zlostným, vzteklým a v mých očích zbytečně hysterickým projevem. Na ten jsem, a mám za to, že velmi vtipně, několikrát kontroval, což pravděpodobně nebyla nejlepší volba. Myslím, že jsem zašel dál než normálně a zvláště důrazná a jedovatá odpověď mi napověděla, ať na další dobu popichování raději omezím.

Bylo to zvláštní. Na jednu stranu mě obveselilo, že dokážu někoho vymotat doběla, aniž bych se extra snažil. Zároveň jsem si ale uvědomoval, že podobně jako v partnerské hádce, i tady existují meze, které není vhodné překračovat. Byl jsem svým způsobem hrdý, že jsem se dokázal vzpamatovat a nepřikládat pod ten večer notně rozfajrovaný kotel i za cenu, že jsem z výměny názorů vyšel jako poražená submisivní pi*ka. Nevadilo mi to.

Zkušenost to byla každopádně cenná a poučná. Obvzlášť poté, co jsem zjistil, že jsem v nahrávání souborů nejspíš zase, jako už poněkolikáté, udělal chybu. Ale kdo by se za to na nováčka, zapisovatele zážitků a začínajícího rozhovorového kluka, zlobil… že ano?

Dodatek admina

Bez komentáře. Radši.

Komentář: 1

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt