Sport v roce 2023

S

A nyní téma, které vůbec nikoho nezajímá. – pozn. admina

Rozepsal bych se víc, ale bylo mi adminem důrazně naznačeno, že moje sportování je každému ukradené. Nesdílím s ním tento pohled, neboť minimálně jedna osoba (a udělám si s ní rozhovor v křeslech) se mi čerstvě vyznala z radosti, kterou aktuálně díky tělesnému týrání zažívá. A tudíž že zcela chápe, proč o této kratochvíli nedokážu mlčet.

Okrajovky

Uplynulý sportovní rok byl pro mě v mnoha ohledech přelomový. Úplně poprvé v životě jsem, podobně jako Mitch Buchannon (čti bjůkenen), běžel v ranním slunci po písečné pláži a kochal se vlnami, které neměly šance mě omokřit, neb jsem byl ve zcela bezpečné vzdálenosti. Výše zmíněné platilo celkem asi pět kilometrů, než přišla vlna nečekaná a obrovská. Jelikož mě zasáhla poměrně masivně, nadával jsem poté s pískem oblepenými botami velmi hlasitě a sprostě, abych se posléze uklidil do bezpečí silnice, kde jsem tak nějak víc doma.

Věnoval jsem se kromě běhání též bicyklu. V míře značné nejen v lázních, ale také doma. Detailně najetý okruh mi umožnil překonávat sama sebe při několika rekordních časech, kdy jsem atakoval průměrnou rychlost 30 km/h. To mě těšilo moc!

Celý rok jsem též mnohem usilovněji vesloval. Je nutno zmínit, že se má vášeň k tahání za pačinu propisuje i do plánování budoucího domu, neboť obligátní Nerudova otázka kam s ním (míněn trenažér) trápí kromě mé choti i paní architektku. Hlasitá hudba a mé ryčné hekání (tahám na zátěž č. 9) prý nikomu nejsou příjemné. Je tedy možné, že budu muset v třeskutých mrazech sedět a tahat na opravené hrázi rybníka, aby byli všichni doma spokojení. Smutně si uvědomuji, že jsem si to původně představoval zcela jinak.

Plavání

Nejoblíbenější kratochvíli si nechávám jako poslední. Bohužel jsem už loni, zčásti díky výše uvedenému zápřahu, nedokázal chodit do vody každý den. Jde mi to asi stále dobře, neboť se tam pokaždé těším, ale díky pestrému střídání různých sportů a svému věku nedokážu regenerovat tak rychle jako dřív.

Přesto se mi plave báječně a musím si tu pro sebe říct, že dokonce mnohem lépe než jindy. Když jsem 23. 12. ráno seděl na bloku a pozoroval nezčeřenou hladinu vody, došlo mi, že možnost chodit plavat je pro mě stále tou nejlepší sportovní aktivitou na světě. A nic se jí nejen nevyrovná, ale ani nepřiblíží!

Dnes, tj. 31. 12. 2023, jsem si dal čtyři kilometry s takovým nadšením, chutí a láskou, že se mi z vody vůbec nechtělo ven! Že jsem nakonec vylezl, bylo způsobeno neoddiskutovatelnou nutností odvézt spoj 5307 v obvyklém čase. 🙂

Závěr

Kromě vyplavených endorfinů a dopaminu z každodenní námahy se dostavil i side effect, který mi před několika lety, kdy mě admin obdaroval chytrými hodinkami, přišel zcela vyloučený.

Potěšil mě, ale vlastně o něj zase tak moc nejde. Cítím se dobře, spokojeně a je mi tak nějak fajn a lehce.

Teď už zmlknu a nechám prostor adminovi, aby tu prezentoval data stažená z Garminu. Jsem strašně moc zvědavý na výsledek (vůbec netuším, jak bude vypadat), zvlášť pokud čísla převede na snědené hamburgery a fabie na hřišti.

Jo, a těším se samozřejmě na rok 2024! 🙂

Co na to říct?

Už loni jsem říkal, že je Hopa zavilec a že byste těžko hledali podobného “magora” z ranku amatérských nadšenců. Ukázalo se však, že se mu zjevně minulý výsledek zdál slabý, takže přidal.

Čili jen ve zkratce (loňská čísla zde):

  • Celkový sportovní čas měřený hodinkami: 634 hodin a 56 minut
  • Celková absolvovaná vzdálenost napříč sporty: 5350 kilometrů
  • Počet celkem spálených kalorií (jen sportem): 472700 kcal (tedy 1295 kcal/den)
  • Průměrný čas sportování na jeden kalendářní den: 104 minut (+7 minut proti loňsku)

Po kliknutí se obrázek zvětší…

A ještě tradiční souhrny:

  • Plavání – 215x, 764 km, 303 hodin
  • Veslování – 330x, 870 km, 118 hodin (vzdálenost nebyla vždy měřena)
  • Kolo – 99x, 2979 km, 95 hodin
  • Běh – 72x, 623 km, 61 hodin
  • Chůze – 32x, 99 km, 24 hodin

A klasický přepočet spálených kalorií na jídlo, tentokrát kvůli inflaci s levnějším cheeseburgerem od McD… Hopa prosportoval v kaloriích za rok zhruba 1510 cheesů, tj. 4,1 burgeru denně.

A když chtěl kalkulaci na hřiště… To, co našlapal, nachodil, navesloval, nalyžoval a naběhal, se rovná délce 50.953 fotbalových hřišť (rozměry standardu UEFA).

Co na to říct? Je to magor. 😀

Komentáře: 8

    • Duku díky. Jinak moc bych si Tě chtěl pozvat do křesla abychom mohli pohovořit na mikrofon o audio zvukovém znalectví. Mám dost otázek! Kdy to spácháme?

  • když to pomáhá pohodě za kniplem
    víc takových magorů 🙂

    P.s. díky za každý článek

    • Díky i Tobě za koment, třeba se ukáže, že mnozí lidé čtou o sportu rádi. Už jsme 3! 😀😀

  • Pozitivní je, ze pokud půjdu za 30 let do důchodu, tak Hopa bude stále čilej a pokud změní trať, tak mě bude vozit do te doby do roboty 😉
    Skoro si rikam kolik “volného “ casu má, protože třeba bazen znamená tam dojet, prevleknout se, pak muže byt čistý čas na plavání a pak zase hluchý čas navíc. U kola, běhu nebo veslování to celkem odpadá, ale průměr vic jak hodinu denne čistého casu… dobrý

    • On ten čistý čas je fakt dle statistik, protože hodinky si zmáčknu až když sem ve vodě, poprvé šlápnu do pedálů, potáhnu za pačinu nebo vyběhnu…..
      Nejdéle trvá strojení na kolo.
      Bazén většinou řeším tak, že než jedu do práce, nebo domů z ní zabočím k Aqua A
      z auta do vody to trvá i se sprchou přesně 7 minut. Strojení to samé. Vlasy si nesuším … 😀
      Fascinující pro mne je ale to, že radost ze sportu za uplynulé roky zatím vůbec nepolevuje.
      Nemohu se jí nabažit.

  • Teda, máš můj obdiv, takové výkony, asi se nechám inspirovat 🙂 Tvé články o sportu mě baví, tak jako tvůj každý článek… 😊

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt