Z práce do práce

Z

Za půl hodiny mám jet do práce a nějak se mi dneska nechce. Venku nevlídno a od západu protivně fouká do zimy.


V týdnu jsem jel vlakem se spolužákem z SOUŽ v České Třebové. Je vedoucím zaměstnancem u SŽ, čili jsem se zajímal o jejich aktuální problémy. Mnohé jsou podobné těm našim, shání lidi se zájmem o dráhu a přededvším na práci rukama. To je prý potíž.

Musel jsem se smát, protože mi líčil, kterak přijali nového pracovníka. Žádného mladíka po škole, pánovi bylo možná přes padesát. Dostal ho na starost zkušený školitel, který se snažil přidělené nadějné posile vysvětlovat taje a úskalí profese, která je krásná, důležitá a odpovědná.

Nováček ovšem mnoho nadšení neprojevoval. Vystupoval dosti znuděně a byl zcela bez zápalu, což by se (a zvláště ve zkušební době) přecijen mělo aspoň předstírat. Na nic se školitele neptal, hodně času koukal zasněně do krajiny, v očích měl nezměrnou apatii.

Ilustrační foto: Simon MigajUnsplash

Ostříleného a pracovitého harcovníka tohle samozřejmě přivádělo po několika dnech ke zjištění, že z tohohle mraku skutečně nezaprší. Tento fakt zčerstva sděloval nadřízeným a jedním dechem odmítal další vysilující směny ve společnosti tak beznadějného případu.

Prý ať to ještě zkusí a dá mu šanci, třeba se zlepší…

Nakonec se situace skutečně zlomila a nováček předvedl zásadní nárůst zaujetí. Školitel řešil závažnou poruchu napájení uzlové stanice. V praxi ukazoval, odkud a kam který přívod vede, co a kde se jistí a čím, jak si rychle a bezpečně poradit v situaci, kdy jde o čas a na bezchybném výsledku závisí činnost mnoha dalších mechanismů a profesí.

Nováčka, na kterém neležela žádná odpovědnost, ovšem bezchybná diagnostika zajímala pramálo. Ostatně jako předešlé dny. Ani z vysvětlování si příliš nedělal. Když tu najednou projevil vzrušené nadšení…

“Čum, čum! Dívej se támhle! Támhle!” povídá bez dechu kolegovi. “To je panečku pes, viď? Ten má ale nohy! To jsem dlouho neviděl u psa. Takovýhle nohy!”

Po skončení opravy školitel požádal už důrazně nadřízené o milosrdný zásah, protože i když měl pes opravdu nohy zajímavé, není to věc, na které by stál provoz dráhy. 😀

Ilustrační foto: Bradley HowingtonUnsplash

U nových strojvedoucích v zácviku je při výcviku samozřejmě také okamžitě poznat, pokud má nováček o práci zájem, nebo je uchvácen spíše tajem mobilního telefonu a obsahu webu.

Není žádná hanba uznat, že naše práce nemusí každého bavit a je nutno se při ní smířit s vědomím, že je občas třeba přidat něco nad rámec smlouvou stanovené a honorované pracovní činnosti. Někdy jen drobnost – v očích nezasvěceného banální úkon, v očích kolegy vyřešení problému a široký úsměv na tváři.

Měl jsem podobnou situaci a příjemný zážitek minulý týden. Také jsem kolegovi “píchnul” s jednou maličkostí a udělal mu radost, ale nebudu o tom dnes psát. Mohlo by to působit jako chlubení nebo tvorba pozitivní aury, což nemám rád.

Co mi ovšem úsměv na tváři nedělá, je pokračující omezení plavání díky tý poje*aný čínský chřipce. Trvá to už sakra dlouho a ještě stále není vidět světlo na konci tunelu. Takže jen běhám a jezdím na kole. Zlepšuju se teda rapidně, o tom žádná, jenomže bazén mi chybí ukrutně.

Domácí školní výuka je únavná a ačkoli jsem se dokázal vlastní mazaností účasti na manželkou zadaných úkolech mnohokrát vyhnout, nelze na takové štěstí spoléhat věčně. 🙂

Minulý týden jsem poslouchal mimo zorné pole online výuku dcerky. Hodina češtiny, řešil se význam slov.

“Děti, jak jinak byste řekly krásná nevěsta?” ptá se učitelka. “Třeba Janička. Jani, zapni si mikrofon.”

“Nádherná,” řekla tázaná.

“Velmi dobře, nádherná,” zaplesala učitelka. “Ještě nějaké vás napadá? To nám poví Erik. Eriku, pusť si mikrofon.”

“Bohatá!”

Kluci ve druhé třídě se zjevně vyznají. Krása časem vadne. Ale cash je cash!

Ilustrační foto: Mark FullerUnsplash

Mějte fajn dny!

Komentáře: 2

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt