Žraločí závod

Ž

Občas jsem tu zmiňoval, že zpoždění vznikne i krátkými pobyty ve stanicích, kde nemohu odjet dřív, než všichni cestující vystoupí a nastoupí.


Na jednom z posledních vlaků toho dne jsem byl zpožděný (díky zvýšené frekvenci cestujících) na odjezdu z Chrudimi o pět a půl minuty. Vše jsem nabral ve stanicích a zastávkách, kdy to lidem prostě trvalo. Po odjezdu z Chrudimi už můžu jet naplno, nikde nestavím a stahuji zpoždění díky plnému výkonu Žraloka i dvě minuty. Maximální možnou rychlostí přijíždím k úzkému jednokolejnému místu v Rosicích nad Labem.

Tady se bude lámat chleba. V mém případě pracují výpravčí na jedničku s hvězdičkou. Správně odhadují, že se snažím zkrátit zpoždění a jedu, co to dá. Proto od Pardubic nepatrně pozdrží kolegu na druhém Žralokovi, který míří též do Rosic, a vyrobí mu cca dvouminutovou sekeru. I když bych mu měl dávat z vedlejší koleje přednost…

Já dorazím do stanice, bleskem přebíhám na druhou stranu jednotky a mezitím pozdržený kolega přijíždí na druhou kolej. Hned při jeho příjezdu stojí pan výpravčí s výpravkou (plácačkou) před budovou a ihned po rozsvícení návěstidla vypravuje můj vlak do Pardubic. Vyrážím a do cíle přijedu se zpožděním pouhé minuty.

Kolega na druhém stroji odjíždí opožděný o dvě minuty na Chrudim a – stejně jako já – posviští naplno a velmi pravděpodobně čas stáhne. To vše díky skutečně perfektní práci výpravčího. Má mazácký odhad, zkušenosti a hlavně snahu.

Admin byl tak laskav a střihnul ten kousek příjezdu do Rosice, kdy mohutně finišuji do cíle. 🙂

Komentáře: 2

  • Jojo, když lidi u práce přemýšlí, je to vždy vidět – a je jedno, jestli jde o strojvedoucí, výpravčí, pokrývače nebo klempíře. To člověka ta práce potom úplně jinak baví, když vidí, že se i ostatní snaží dělat svou práci dobře, v ideálním případě tak, aby pomohli i ostatním profesím.

  • Hopo, mel bych otazku. Na ktere trate mas seznameni? Respektive kolik km trati ma takovy bezny fira seznamenych? Diky

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt