Pozitivní nádech (2)

P

Admin, který vidí za mou pečlivě a umně vytvořenou fasádu dobrácké duše, se při naší neveřejné komunikaci velmi často neudrží obdivnému úsměvu. Především z toho, kterak dokážu při svém strojvůdcovském psaní vynechávat či maskovat rebelské a smělé úvahy, kterými ho tu a tam obohacuji. Možná, že i dalším lidem nejde na rozum, proč nejen já, ale i další kolegové z ČD stále tak umanutě a zatvrzele bráníme modré barvy.

Zapsáno: 9. 9. 2023

Když se totiž i po mnoha letech strávených na kolejích dokážete oprostit od tvrdošíjného a jednostranného pohledu, neujde vám, že konkurence, s níž jsme často srovnáváni, mnohé z nastalých a zde popisovaných situací nedokáže vyřešit lépe. A ať je to jak chce, přibývá lidí, kteří po původním nadšeném poblouznění zamračeně sledují postupné slevování ze slibovaných standardů u protežovaných a lovískovaných menšinových dopravců.

Zároveň se naše firma v průběhu času naučila správně reagovat na výběrka nabídkou lowcost řešení, takže se umí zalíbit i atraktivní cenou, což se kdysi moc nenosilo. Umožňuje nám to i současné nasazování zcela nových souprav, jejichž příjezd dovolí poslat olítané kočáry do krajů, které ještě slyší na slovo láce a úspory.

A tak si kolem sebe v práci všímám postupného a sebevědomého zvedání hlav věrného dělnictva. Lidí, kteří se dříve v úvahách, jak je všechno v p*či a počkáme, až nás prodají Radimoj, nyní s určitou nadějí (byť stále podezřívavou) hledí kupředu a čekají, zda se nám podaří dokončit úplnou otočku a nastolit obrat, v který jsme původně ani nedoufali.

I já se mnohdy neubráním pobavenému úsměvu nad diskuzemi amatérů, kteří ČD srovnávají s Českou poštou, kde jejich revoluční manažerské výplody typu nabízení losů a pojištění potlačilo její původní poslání. My si, milí zlatí, totiž stále pojedeme to, co umíme. Co nás baví a co chceme dělat. Budeme vozit lidi. Nikdo po nás nic jiného nechce. Jen ať to děláme bezpečně, včas a spolehlivě. K tomu dostaneme, minimálně v Pardubicích, již brzy komplet opravené koleje, mašiny a samozřejmě nové lidi.

Ilustrační foto: Ahmed ZayanUnsplash

Totiž – všechny zmiňované atributy na mě působí prostě logicky. Je vidět, že u nich někdo doopravdy přemýšlí. Při vyřčeném A, které se mi v počátku úplně nezdálo, se zákulisními kanály dozvím i B a na ně navazující a vyplývající C. Při komplexním zhodnocení celé kombinace pak všechno začne dávat dokonalý smysl.

A nejen mě to prostě při uvažování a domýšlení nad revolučními změnami, které se záhy objeví, začalo mnohem víc bavit. Ne proto, že bych byl naivní, ale že v nastíněných plánech vidím jednoznačně pozitivní přínos.

Obzvlášť skvělý mi přijde dlouhé roky nepoznaný trend v postupném naplňování stavů. Zdá se, že se zanedlouho o možnost jít do práce navíc, aby člověk přinesl o nějakou pětikačku navrch, bude muset u strojmistra s prosíkem žádat.

Možná, že by ještě někdo chtěl zkusit, jaké to je. Vozit vlak podobně jako kolegové, o kterých jsem tu nedávno psal. Nejraději bych vám ukázal jejich obličeje nebo s nimi udělal rozhovor. Aby vám sami řekli, jak se cítí, jak je baví první krůčky a na co se sami těší. Měl by o to někdo z vás zájem? Hlavně mi nepište, že ano, protože pak bych měl nad sebou bič od admina.

Mnohem radši budu, když se mě zeptáte, jak se mi teď plave. A já bez váhání odpovím. Dobře. 🙂

Komentáře: 2

  • Ahoj, no jasně, že mám zájem. 😀 Po dlouhých letech strávených za počítačem, programujíc softvéry pro auta, na prahu vyhoření, pošilhávám výhledově po nějaké razantní změně. Vlaky jsem měl vždy rád, vyvíjel jsem elektroniku i pro lokomotivy, a jejich vedení mi vždy imponovalo. Je tu však stále mnoho otazníků. Stojí mi to za to? Nepředstavitelná odpovědnost, fyzická i psychická náročnost, nepravidelnost, složitost předpisů, které se stejně často musí obejít. Predstava, že mi výpravčí přinese dva metry dlouhý rozkaz a já mám 2 minuty na to si jej přečíst a kompletně mu porozumět, za sebou 1000 tun a stovky lidí, mě doslova děsí. Nemožnost skončit, u ČD se uchazeči nově upisují na 700000 Kč. Budu rád za každý postřeh, který mi pomůže se rozhodnout. Také proto sem chodím. Abych si udělal obrázek. Díky za to.

  • Děkuji za poutavé čtení – rozhovory určitě ano.
    K “firmě” a jejímu působení navenek – shodou okolností právě když čtu tento nový příspěvek se z první ruky dozvídám jaký vopruz bylo zajištění jízdenek Praha – Lysá pro skupinu +- 50 cestujících.
    Naklikat to nejde takže během 4 dnů hodiny telefonátů (často dlouho vyzvání, pak skončí), fyzické návštěvy nádraží, na různých linkách a u různých pokladen různé informace – to nejde, to musíte tam a tam, u nás to nejde to musíte zpátky, to tady neděláme, paní vám to řekla špatně má to s vámi vyřídit, … – no socialismus a už jen ty losy chybí.
    Očekával bych v eshopu zadání kdy, odkud, kam, pro kolik a zaplacení. Pokud je to tak nestandardní požadavek tak zadání telefonu kam mi kompetentní zástupce ČD zavolá a vyřešíme to.
    Nebýt to škola tak se na to vy…… navalíme se všichni do vlaku a vlakouš příp. fíra si to vyžerou.
    Martin

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt