Prázdninové zápisky (2)

P

Jelikož jsem minule úvahy zakončil rázně, pokusím se v dnešním textu dotáhnout zmíněné heslovité útržky do souvislého textu.

Přezkoušení

Už od jara se ve vzduchu vznáší připomínka periodického přezkoušení strojvedoucího. Ani mě na podzim nemine, takže si pomalu v otázkách oprašuji přesné znění předpisů, které v praxi vypadá často úplně jinak.

Rozepisovat se o typickém příkladu, na který jsem narazil hned na druhé stránce textu, ani nebudu. Rozesmál mě teda, neb jsem si vzpomněl na situaci, kde se potvrdil §9 s naprostým a učebnicovým příkladem nesmyslného balastu, kterým si zcela zbytečně zatěžujeme hlavu.

Ale netrápím se tím. Pokusím se jen opětovně a hlavně bez ostudy projít požadovaným ověřením znalostí. Připomínám si tím také skutečnost, že se musím znovu připravit a nachystat na fírovský trenažér, kde se prověří, zda dokážu načtená moudra aplikovat v reálném provozu pod dohledem zkušeného lektora.

Nejen práce

Nejen prací je ovšem fíra živ. Letošní dovolené se mi vydařily skutečně ukázkově a kromě odpočinku s blízkými jsem na nich relaxoval též sportem. V míře velké a zásadní. To úsilí se po čertech vyplatilo, ačkoli je nutno přiznat, že jsem svou nemilosrdnou a bezohlednou zarputilostí přichystal své paní jisté chmury. Za to se jí zde veřejně omlouvám a slibuji, že jsem připraven je s velkou láskou napravit.

Je ostatně možné, že na to budu mít dostatek příležitostí. Víceméně poslední ohromná výluka, která prakticky zastaví provoz mezi stanicemi Rosice n. L. a Chrudimí, je téměř před zahájením a nám tudíž ubyde něco práce. Nesmutním z toho vůbec, protože bych (kromě věnování se rodině) mohl bez bázně s chutí realizovat dlouho odsouvané plány, které jsem tu kdysi předestřel.

Křesla

“Pan Hopa, máme hotovo,” ozvalo se jednoho dne z telefonu od firmy, která se ujala kompletní a velmi složité operace renovace podcastových křesel. Jelikož jsem toho času dlel mimo republiku, dostal jsem se k jejich vyzvednutí o něco později. Výsledek vypadal už na první pohled skvostně. Až se mi z něj zatajil dech.

Na ničem nešetřili! Paní šéfová přiznala, že má z celého díla velkou radost. Nadto se prý většina zákazníků v místě u křesel pozastavila a vznášela dotazy, zda jsou snad na prodej, zda se mohou posadit, kolik to stálo, čí jsou a jak dlouho taková renovace trvá. Dále mě upozornila, že jde o limitovanou edici, neboť křesla mají pružiny i v opěráku, což nikdy neviděla a možná právě proto je pobyt v nich zážitkem skutečně hýčkajícím.

Těšení na prvního kandidáta pro rozhovor dostává ovšem zásadní kaz! Zcela náhodou jsem vešel na mém oblíbeném fóru v komunikaci s člověkem, který v hierarchii ČD sedí na postu s rozhodovací pravomocí. Jelikož hájím srdnatě a s nasazením před všemi škarohlídy a útočníky naše kolejové činění, získal jsem si díky této vášni a srdci na dlani jeho pozornost. Protože je nejspíš i čtenářem zdejších textů, nabídnul mi, že bych mohl své nejvěrnější přispěvatele odměnit nějakými hodnotnými propagačními předměty.

Vážím si velmi své nezávislosti. Jsem zvyklý být korumpován pouze dary od admina (kterých v posledních měsících povážlivě ubývá!), takže jsem se dotazoval, zda bych pak na oplátku nemusel bez ustání deklarovat, jak jsme skvělí a děláme vše na výbornou. Mé podezření bylo samozřejmě zbytečné a obavy liché. Byl jsem též ubezpečen, že se o mém neobratném psaní u mocných ví a jsem tedy v “hledáčku”.

Nedávno se prý třebas muselo řešit nepříjemné udání. Video jiného aktivního kolegy na YouTube s nahrávkou z kabiny prý obsahovalo mluvení o věcech, které se nehodí pro uši a oči veřejnosti. A já, aniž by mě na to někdo upozorňoval, sám teď dumám, zda mám potřebu se díky své neřízené prostořekosti a zvídavé drzosti stát terčem hlášeného bonzáctví. Je velmi pravděpodobné, že dříve či později bych něco přestřelil a bylo by to už “moc”.

O to rozhodně nestojím. Raději to nechám jiným, kteří v těch záležitostech umí chodit lépe. A ty dárky, budou-li, samozřejmě rozdáme. Admin vymyslí nějakou soutěž. Stejně se jen veze! 😀

Třetí a poslední díl za týden…

Dodatek admina

Něco mi říká, že se Hopa nápadu na podcasty nevzdá, i když tady běduje. 😀

Komentáře: 3

  • V poslední době tu komentáře lidí nějak spí,🙂 tak aspoň něco. Práskači jsou ve fabrikách, nemocnicích, ale i ve školství, určitě s tím vaše paní přišla do kontaktu a pokud ne, gratuluju. Každopádně vytrvejte✊.

  • Já beru dárky klidně i bez soutěže 😉
    Vaše prezentace povolání strojvedoucího je na úrovni, ať budete v hledáčku kohokoliv, musí být jedině spokojeni.

  • Dovolím si nazvat tento web až “nedůstojně korektní” 🙂 a kdo by o tom chtěl snad pochybovat, tak o dráze nic neví. Problémy jsou všude a kdo tvrdí, že u nich ne, tak spadnul z višně. Tím že se o problémech nebude mluvit, tak tím se samy nevyřeší. Nenech se otrávit a jedeme dál. Tvůj styl je tvůj a hodně se lidem líbí. A to je to hlavní.
    Držím palce a těším se na další články.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt