Z druhé strany

Z

Když si občas pročítám diskuze pod železničními články, kde jsou naše firma nebo její zaměstnanci terčem kritiky či odsudků, mám neuvěřitelnou chuť stěžovatelům odpovědět.

Jenže zkusit vysvětlit, proč se nám občas něco nedaří, stejně jako to činím tady na webu, by nemělo význam. Někteří zarytí, notoričtí a nebojím se říct – odsuzující – diskutéři mají ve své zabedněnosti utvořený názor, který bych stejně nezviklal.

Zapsáno: 1. 5. 2023

Tyhle touhy tedy potlačím už v zárodku, neboť používám rčení, že jsou na světě dvě zcela zbytečné věci: aby chlapi měli prsa a hádání se s č*rákem. Nicméně jedno mi to není!

Obdivuju některé kolegy a kolegyně, kteří se do podobných diskuzních půtek vrhají a hájí čest naší práce nebo barev, aby se poté mnohdy dočkali jen urážek či argumentačních faulů. Málokdo z nadávajících si uvědomuje, že ne za všechno zlo jejich životů mohou zaměstnanci ČD a že vnímáme jejich zjednodušující či paušalizující výtky jako nefér zásahy pod pás.

Klasika

Tuhle sobotu jsem měl mít volno. Jelikož je u nás ale značná nemocnost, často pramenící z přetažených lidí, obvolává vrchní strojmistr jednotlivé fíry s prosbou, jestli by nemohli jít něco odjet.

“Sobotní dvoudenku do Poličky bych, Hopo, potřeboval,” linul se ze sluchátka prosebný hlas.

A ne, já fakt nechci! Jsem pátý víkend po sobě v práci! Do pí*i, nas*at na to! Ale nakonec jdu…

Proč? Vlastně nevím, ale snažím se prostě jen pomoct. Nebo jsem možná srdcař. Doma se na mě kvůli dalšímu zmizení má paní velmi mračí a notně hubuje. Nechápe, že se nechám neustále využívat. Prohlubuje tím moje vnitřní vztekání. Na celej svět a všechny okolo.

Samovytáčecí

K tomu všemu je začátek v sobotu ráno. Už v 7:27. Bazén o víkendu otevírá až v devět. Budu spát a končit v Hlinsku, takže budu celej den bez vody. Průběh směny jsem při telefonování se strojmistrem neměl před sebou. Do pí*i, proč jsem na to kejvnul, já jsem takovej kokot, ku*va! Štve mě to nesmírně, co je mi do toho, že nejsou lidi. Jebat je! Ať si je seženou, kde chtěj, tohle není můj boj!

Vstanu teda o dost dřív do pošmourného rána, budík zvoní v 5:50. Jdu běhat. Stihnu osm kilometrů. Hned jak po návratu zabouchnu dveře, začne brutálně pršet, slejvák jak prase. Rozradostněn nad vlastním štěstím usedám na veslo, abych odjel sedm kilometrů na zátěž č. 9.

Do práce přijíždím o pár minut později – bez jakéhokoli studu. Racionání dělnická úvaha velí, že jsem měl být celý den doma a že mi každej nadřízenej může s nějakým bazírováním o minutové přesnosti klidně políbit šos.

Radost

Pak už zcela zapomínám na zlobu a spokojeně vezu dost lidí. Pamětliv adminova přání, že mám něco natočit, upínám kameru na okno a sunu zcela neběžně přes mobil s vlakvedoucím do Rosic kolovlak v sestavě Regina, 810 a přívěsák. Odtud vyrazím do Poličky. Cestou křižujeme se šoupákem, takže bude časem, po zpracování záznamu, na co koukat a co poslouchat.

Na konečné v Poličce měním Reginu a malou chvilku před odjezdem mi z druhé strany klepe na okno dvojice pánů. Oba vyděšený, uštvaný a nervózní výraz. že prý přišli ve vlaku o tašku s doklady a neví, kde je. Prý snad na Regině, kterou přijeli a která teď stojí támhle vzadu odstavená a zamčená.

Mám do odjezdu tři minuty, musím spěchat. Letím s kličkou na čtyřhran k mašině.

“Kde jste seděli?”

“Tady!”

“Nic tu není!”

“Tak jestli nezůstala ještě v tom rychlíku…” ošívá se jeden.

Nenadávám. Vidím, že mají nervy na pochodu.

“Víte číslo vlaku? Nevíte. Máte lístek? Máte!”

Na mobilu, který vytrhnu akčnějšímu z dvojice z ruky, vyčtu číslo vlaku a sedadlo z místenky. Spěcháme zpátky, svítí mi volno a je čas odjezdu.

“Běžte si sednout, zkusím tam zavolat,” posílám je do útrob vlaku.

Odjíždíme z Poličky a já jsem po dlouhé době rád, že aplikace od zaměstnavatele, s kterou se často otravuji, dokáže někdy i pomoct. Nacvakám číslo vlaku, naskočí kontakt na vlakvedoucího.

“Dobrý den, tady Hopa, fíra z vlaku 5344. Poprosím u vás v rychlíku, na sedadle 22, seděli dva pánové a nechali tam malou tašku. Mohl byste se dojít podívat?”

“Dobrý den, tady vlakvedoucí. Fíro, jak vypadala, víte? Nějakou jsem našel a je v ní poměrně dost peněz a doklady.”

Informace mě neuvěřitelně potěšila. Volám svého vlakvedoucího, aby šel zvěstovat radostnou zprávu, že tašku máme a že se jen domluví předání. Když mi potom přišli pánové poděkovat, úleva a radost na jejich tvářích byla ten den mou nejlepší odměnou.

“Až na nás zase bude někdo nadávat,” říkám jim, “zastaňte se nás, nezapomeňte.”

Prý určitě. 🙂

Dojezd s akcí

Pak už jedu a jedu. Pardubice, vlak zpátky, 5323 a končím v Hlinsku. Domluva s paní výpravčí, prý ukliďte to do šturcu na ráno, jede to až 5318.

Bohužel mám ale problém. Jsme na konečné, vystupujeme. Ne každý ovšem tuhle větu chápe. Ven se občas nechce. A že ne, že nepůjde. Skutečně nepůjde. Umanutě si trvá na svém. Je mu ve vlaku dobře.

Zdržím se s ním bohužel celých 45 minut. Vlakvedoucí, který jel se mnou, už je dávno pryč. Věc nakonec řeší uniformy.

Proč vám ukazuju a popisuju i tohle nečekané finále? Protože podobné situace jako pasažéři nevidíte. Nevíte o nich. A možná, že si třeba aspoň někteří nabručení uvědomíte, že naše práce není jenom prosté “vození vlaku”.

Jo, a video se záznamem z Poličky bude zpracováno cca za 2 týdny. Tak ho koukejte lajkovat, ať mám zas chuť něco natočit. 🙂

Komentáře: 16

  • Video vybrony. Vidim, ze jako studak jsem byl jeste docela dobrej pasazer. Stacilo do me na konecny dloubnout a utikal jsem na mraz.
    Neuvazujes o prepis cizich historek? Mam nekolik ze zivota, ale nemam dar psaneho slova…

    • Ahoj, přepis by mohl klidně udělat admin. Myslím, že bude i rád.

      Nebo, jestli budou historky dost nosný a trochu lascivní, pozvu si Tě pak do podcastu. Jsem vynikající posluchač!

      • Samozřejmě jde o Hopův humor. Převzaté historky jsou tu použity zcela výjimečně, spíše vůbec. A tak to zůstane. 🙂

        :: admin ::

  • Musím reagovat zmínku o lidech, kteří umí jen nadávat. A že jich potkávám taky dost. Jeden příklad který ti určitě bude blízký.
    Manželka celý život učí na základní škole 1-5 třídu. Už jsem docela dost alergický poslouchat někde náhodně lidi, kteří řeší co ti učitelé mají peněz, že zase dostali přidáno, kolik mají volna a prázdnin, dělají jen pár hodin a doma jsou vlastně celé odpoledne,… Naučil jsem se do podobné řeči vstoupit s krátkým dotazem: “A proč vlastně už taky neučíte, když je to tam všechno tak skvělé?” Většinou bývá dlouhé ticho a já odcházím. Docela mě tahle scénka stále baví.
    Takže hlavu vzhůru. Na Moravě krásně říkají: “Lidé só rózné, blbé a pitomé…” Anebo ještě jedno rčení pro odpověď na otázku “Jak se vede?” “Už bylo líp a taky jsme to nechválili…”

    Těším se na další příspěvky a jestli můžu lobovat, tak něco podrobnějšího o technice a ovládání jednotlivých strojů, které jezdíš, případně detaily z pracovních činností dalších profesí (vlakvedoucí, výpravčí, pochůzkář,…)
    Měj se hezky a jezdi pěkně na zelenou…
    🙂

    • Děkuji za reakci. S učitelskými odsudky a reakcemi je to snad ještě horší, než hubování na dráhy. Pokud jsi pravidelným čtenářem a navíc máš úču doma, víš velmi dobře o čem se tu občas jen lehce zmiňuji.
      Spolehám na to, že zdejší návštěvníci jsou erudovaní znalci a jejich názor netřeba příliš korigovat.
      K ovládání strojů mám takovou troufalou vizi, která je možná až příliš ambiciozní, nicméně třeba se mi ji časem podaří zrealizovat. Techniku bych někdy zmínit mohl, to je pravda.

      • Díky za odpověď. S učitelkami je to fajn, jen když si nenosí moc “práce” domů. to pak určitě taky děláš “vrbu” a musíš vyslechnout ty zkazky co který rošťák zase prováděl.
        Čtu tady pravidelně rád a nedočkavě. Máš to moc fajn. Vydrž a nenech se otrávit.
        Jsem z Nové Paky a fandím vlakům ve “všech ročních obdobích”. Rád jezdím (teď dokonce dva roky denně do práce), rád fotím kolem dráhy nebo z vlaku (pokud čas dovolí). Mám to asi trochu v krvi, protože mě to ke kolejím táhlo odmala, ale nakonec vyhrála elektronika a počítače. A ty geny asi fungují, protože jsem si dohledal, že praděda byl “vechtr na dráze”, děda se dlouho snažil dostat na stroj (fíra), ale za první republiky to bylo tak prestižní povolání, že se mu to nepovedlo a skončil jako elektrikář. Táta se celý život motal kolem vlaků (bydleli jsme naproti nádraží v Novém Bydžově) ale profesně zase elektrikář.
        Jezdím pravidelně k dětem do Heřmanova Městce a když jedu v Pardubicích kolem Parama, tak vždycky koukám, jestli nejede třeba Hopa od Rosic…
        🙂 měj se

        • Opravdu díky, mam rád tohle “zrcadlení” a reakce. Uvědomuji si pak, že lidi, které jinak vidím jen na počítadle přístupů jsou skuteční a ne jen virtualní. A jen pro pořádek připomínám, že podobných a pravděpodobně i výrazně lepších vozků jako jsem já jsou po celé republice stovky. Se směju, jak píšeš zkazky o rošťácích. To by vydalo na knihu co vstřebávám za učitelské info, ale chápu a jsem smířen s faktem, že to je prostě úděl manželů kantorek. 🙂

        • To bylo Vám, to poděkování. Kolikrát jsem si vyslechla o dvou měsících prázdnin…

  • Pane Hopo, neměl jste spíše býti spisovatelem, nebo redaktorem? Já osobně Vaše články čtu jedním hltem, u těch delších už jsem se několikrát málem poch*al, protože se mi nedařilo od textu odlepit. Nic proti velevážené práci strojvedoucího, ale najděte si určitě nějaký vedlejšák někde v redakci. 🙂 Přeji hodně kilometrů kolečkama nahoru, klacky jen s návěstmi dovolujícími jízdu, žádné hromady a co nejméně stresu (i když toto povolání bez něj asi nejde..).

    • Martine, udělal jste mi radost! Čte se to náramně. Dřív jsem býval často namyšlený. Ale teď, teď už nemám chybu. 😀

      Občas při psaní uvažuji, že ne každému musí být patrná autorská nadsázka, momentálni rozpoložení nebo ironie a proto se raději krotím, abych nezavdal příčinu nepochopení. Váš komentář mi dává naději, že se nám tam s adminem to původní (necenzurované) zamyšlení občas přece jenom procpat povede.
      Děkuju moc!

      • Výborně, jen tak dál, pište. A hlavně na sebe dávejte pozor, ať Vás neumlčí, jako slečnu Evu ( https://strojvedouci.eva-moto.com/category/clanky/ ), kterou jsem taky rád četl. Není jediná, která se odvážila popsat i stinné stránky profese fíry a očividně se se zlou potázala.

        PS: Koukám, že jsem to popletl, kolečkama samozřejmě dolů. 🙂

  • Ahoj Hopo (a vsichni),

    tady to nekonecne vychazeni vstric zamestnavateli ma sve meze. Jsem z uplne jineho oboru, ale taky jsem vzdy kyvnul, kdyz firma potrebovala, vlastne i po tom (pouhy den!), co generalni reditel oficialne prijel zakazat jakekoliv prescasy. Ale pak jsem jednou potreboval ja a uz to bylo.. “To vis, to nejde”, “To by neslo”, “Takto to tady nefunguje”.. Takze od te doby utrum. Nula. Protoze toto je jen (doslova) zneuzivani toho, ze se (snad) vzdy najde ochotny blbec (doslova), a on se najde, ktery nam pomuze. Tim padem nemusime zamestnavat dalsi lidi (usetrime) a pripadne si pak jeste vyplatime odmeny jaci jsme kabrnaci (tak v realite fungovalo).

    Proste toto chovani je jen vyjebavka. I kdyz za to mas treba priplatek (kacky navic se vzdycky hodi, ze?), mozna obcas i dobry pocit. Je to problem vedeni, za ktere to zase jen hasi ochotni zamestnanci. Nebo jste nekdy nekde videli manazery v hokne o vikendu nebo v noci? Ja teda ne.

    • Popravdě, já o náplni práce manažérů nevím vůbec nic a netroufám si ji hodnotit. Příští týden, možná přespříští vyjde text, kdy ukážu v reálu s čím se potýkají i moji nadřízení.
      Někdy se sám zamýšlím a uvažuji nad tím, proč dělám spoustu věci navíc a jinak než ostatní-i když vlastně úplně nemusím. Souvisí to s vnitřním nastavením-snažím se prostě hlavně sám pro sebe a pomáhám když to alespoň trochu jde. Omlouvám se.

  • Ahoj Hopo,
    díky za další skvělý článek. Vždycky mi zlepší pondělí. Přeju hodně najetých kilometrů bez nehod!

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt