Profese: vlakvedoucí / průvodčí

P

Mám jeden velký rest. Nepředstavil jsem vám profesi, která je v mnoha ohledech naprosto zásadní. Jak pro cestující, které vozíme, tak i pro strojvedoucí, kterým svou přítomností hodně pomáhají.

Dumal jsem, jak celé povídání pojmout. Nakonec to udělám opravdu velkoryse, na tři části. Proč?


Protože si to kolegové opravdu zaslouží. Nejprve sepíšu obecný pohled a potom nabídnu rozhovor jednak s paní průvodčí, a také s panem průvodčím. Nejsme kamarádi, jen na vlaku úzce spolupracujeme. Ale cítím stejnou krevní skupinu, jako mám sám.

Jsou totiž v životě spokojení, usměvaví pohodáři, zároveň dlouholetí veteráni řemesla, ostřílení kozáci, kteří se hned tak něčeho neleknou. Mají svou práci viditelně rádi, baví je, dělají ji dobře, s přehledem zvládají všemožná úskalí.

V první řadě je pro strojvedoucího průvodčí či vlakvedoucí očima i ušima navíc. A také důležitý svědek nečekaných událostí. Mimo svoje pracovní úkony, kdy kontroluje a prodává lístky, navíc komunikuje s dispečerem či zjišťuje informace pro cestující.

Pomáhá také strojvedoucímu s všemožnými technickými úkoly. Na tyto má navíc složené speciální zkoušky, takže perfektně zná potřebná návěstí, dokáže udělat například zkoušku brzdy nebo správně zabezpečit vagony proti ujetí.

Při odjezdu vlaku dává strojvedoucímu jako poslední návěst souhlas k odjezdu, kdy se přesvědčí, že už nikdo nenastupuje a nevystupuje nebo nedobíhá. To je velmi důležité, protože z některých jednotek nebo delších vlaků není na prostor dveří dokonale vidět.

U téhle profese je kriticky důležitá komunikace. Průvodčí mluví nejen s cestujícími, což se tak nějak předpokládá, ale i s fírou, který je chudák na stanovišti úplně sám, jak kůl v plotě. Takže často vítá možnost prohodit s někým pár slov, zasmát se, vyslechnout nejnovější drby nebo zajímavosti. Někdy také společně sprostě nadáváme na nejrůznější nařízení, které nám vrchnost servíruje. Reptání je občas nutné, klika, že to není zase tak často.

Další informace se dozvíte s připravových rozhovorech.

Mimochodem – pokud vás profese zajímá víc, mrkněte na Instagram profil @zivotvlakvedouciho.

Články o dalších profesích: posunovač, vozmistr, pochůzkář, strojmistr

Ilustrační foto: chuttersnapUnsplash

Komentáře: 4

  • …ahoj, obecně tu profesi popisuješ hezky( perfektní znalost návěstí a předpisů), každopádně k některým (ne všem a určitě ne většině) bych opravdu a myslím, že i po právu měl výhrady a v určitých případech poslal i na přezkoušení…když 5 z 10 vlakvedoucích ani neví jak vlastně probíhaji úkony dopravce před odjezdem při více spojených jednotkách ( 2x fíra, 2x vlakos )…případně ti to “odmává” aniž by si vůbec dal výzvu ( v ŽST ), dokonce za tebe přebírají odjezd od výpravčího než vůbec stihneš vylézt z okna, pak jen čumis, nikde nikdo a ty si vlastně neviděl nic a následně se naserou že to po nich chceš znovu….brzdu? někteří jedinci ji dokážou udělat než otevřes kohouty (přehnaně)..ale ano, bez nich to nejde a jde jen o jedince (stejně jako u nás), které by si zabil a nejraději s nimi nejezdil……každopádně super blok, vracím se tu velmi rád…

    • Díky za reakci.
      Souhlasím.
      Vím dobře o čem mluvíš, jsou občas situace, kdy vlakvedoucího rozhodně nepochválím. Na druhou stranu, stalo se mi několikrát, že jsem ani já neudělal vše tak, jak se má a milej vlakoš mi zachránil kůži.
      Bylo by tedy ode mne nefér, tvářit se, že chyby nejsou také u nás.
      A ještě raději opakovaně připomínám, protože stránky navštěvují i kolegové.
      Snažím se podat zážitky pro lidi, které vozíme. Nemohu se měřit se svým omezeným vzděláním a rozhledem s všemožnými opravdovými drážními znalci, takže Vás poprosím o určitou shovívavost, pokud mi třeba někde něco při psaní ujede. Čím jsem starší, tím víc vidím, kolik toho neznám a nevím.
      Díky moc za chválu blogu, mám z reakcí ohromnou radost!

      • …promiň, vzal jsem to asi ze špatné strany a také znám situaci, kdy mi vlakoš zachránil zadek…mám taktéž omezené vzdělání a navíc ještě nedostatek zkušeností, které starším fírům zavidím, tak omluv mou reakci…díky a mnoho km bez MU…

        • Jasně, nejsme ve při. Ono se by nám určitě lépe diskutovalo, pokud by dorazil nějaký průvodčí a vytknul nám, že jsme kopyta! 😀
          Omluva není nutná, text příspěvků občas vyjadřuje i momentální náladu-když mám tři dvoudenky a línou boudu, jsem také rozmrzelej. 😀

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt