Nové Medlešice (+ video)

N

V železniční stanici Medlešice skončila výluka a probíhají tu jen dokončovací práce. Jsou už aktivována nová návěstidla, stará naopak odpojena a budou snesena. Už jsem zmiňoval, že jsem tam v uplynulých dnech zažil několik nestandardních situací a poprosil jsem admina, aby nám dvě ukázkové vystřihnul na památku.


Při průjezdu stanicí mi návěstidla ukazovala na předvěsti výstrahu, na vjezdovém výstrahu, na zneplatněném (bílé laťky křížem) a starém odjezdovém návěstidle přivolávačka, na novém odjezdovém volno. Ještě před vjezdem do stanice mi výpravčí zavolal vysílačkou a upozornil, že na zneplatněném svítí přivolávačka, ale že není důvod k obavám protože pro mě neplatí.

Tady se na chvíli zastavím. Role výpravčích a dispečerů je pro mě skutečně zásadní. Opakuji to poměrně často. Komunikuju s nimi denně, často je prosím o potvrzující informace nebo si ověřuji postup, který je někdy sice zažitý, ale může mít malé odchylky nebo i zásadní odlišnosti. A musím říct, že bez výjimek jsou to opravdoví profesionálové, velmi ochotní, kteří bez problémů aktivně upřesňují, jak co bude probíhat.

Proto se mi tuze líbilo, že mi pan výpravčí zavolal. Nešlo vůbec o to, že bych neuměl projet přes Medlešice, zvlášť když tam jezdím téměř denně a vidím postup prací. Ale nebylo mu lhostejné, že mu návěstidlo dělá nečekanou diskotéku. A nechtěl nechat fíru, který vidí světlo na kilometr daleko, zbytečně stresovat. Pro někoho možná zbytečnost, pro mě potěšující úkon, který ukázal, že výpravčí myslí i na lidi okolo.

Během výměny návěstidel SŽ instalovala i úplně nový přejezd osazený závorami, takže zásadně vymizí (snad) situace, kdy vlaku v Medleškách auto projede těsně před nosem. Navíc je úsek kolejí takřka v absolutní rovině, takže i kdyby tam auto zůstalo mezi břevny nechtěně skřípnuté, má strojvedoucí docela dost času vlak zastavit.

Druhá situace na videu je ruční přivolávací návěst a návěst odjezdu paní výpravčí. Dám si sem možná spíše pro sebe – na památku, protože ji nejspíš naživo hned tak neuvidím. Třeba už nikdy. I když… nikdy neříkej nikdy! 😀

Komentář: 1

  • Pane Hopo,my tu máme mezi Berounem a Prahou také pěkný mazec..😕, dělá se v Radotíně a snad není den,aby se nepsalo na netu o nějakém problému, starosta Černošic už psal vašemu generálnímu..

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt