Chyby a jejich řešení

C

V poslední době se začaly poměrně hojně projíždět klacky a následné ukazatele s tímto jevem související začínají v mých očích dostávat mnohem větší grády.

Zapsáno: 4. 4. 2023

Když se dívám na fotky chybujících vlaků, kdy čela lokomotiv stojí na jedné koleji proti sobě, zase mi dochází, jak brutálně nebezpečná může naše práce být.

Nedá mi to a musím se vrátit k zásadním opatřením, která byla propírána na tiskových konferencích. Ano, mluvím o monitoringu licence strojvedoucích, sankčním systému za projetá návěstidla nebo medializovaný průzkum.

Chtěl bych se zeptat, zda někdo z čtenářů ví, jak moc konkrétně tyhle tři věci dokázaly snížit chybovost nebo omyly kolegů. Víte o něčem? Můj tehdy skeptický pohled vyjádřený adminovi vulgárně v chatu se dodnes nijak nezměnil.

A tak nějak si říkám, že by se mi moc líbilo, kdyby někdo tehdejší významná prohlášení, proklamace a očekávání vyhodnotil. Třeba i klasickým “Mysleli jsme, že to pomůže, ale ukazuje se, že to bylo v podstatě k ho*nu. Nezlobte se, omlouváme se.”

Že by zazněla určitá sebereflexe, to nehrozí. Lepší, když chybuje a lajdačí jenom fíra. Ten je totiž dobře vidět. Jinak je to všude bezvadný, to se nebojte.

Ilustrační foto: Steve JohnsonUnsplash

Kontroly

Možná, i když ne o moc, je přínosnější vyjadřování stesku a stížností kontrolním orgánům, které nás navštěvují na stanovištích a v kabinách. Aby se přesvědčily, zda je naše jízdní konání v souladu s nabobtnalými předpisy provozovatele dráhy. Ty ovšem mnohdy nereflektují často zoufalý stav strojů, neb už není kde brát. A už vůbec neberou ohled na rozsáhlé výluky, při kterých se chtě nechtě trochu přimhouří oko, aby se to vůbec vyjezdilo.

Měl jsem v uplynulém týdnu takové kontroly dvě. Nebyly pouze formální, obě trvaly přes hodinu. Cizí strojvedoucí instruktor až z daleké Prahy se přišel přesvědčit, jestli na to na lokálce nedlabeme. Když jsme se po předpisových formalitách (vzájemné kontroly průkazu, knížky předávky, zapsání jména, vlaku, SAP čísla, aktualizace tabletu a TTP, brzdy a předpisové odrecitování výpravy náhradním způsobem) vydali konečně s vlakem na trať, došlo i na povídání o tom, co a koho jak při strojvůdcování trápí.

Bylo potěšující, že věci, které jsem zjevně znalému praktikovi popisoval, mu nebyly cizí. Chvilkové a vzácné souznění i vášeň, když jsme si vzájemně notovali ve vzteklé bezmoci na vytvořený systém mi znovu potvrdily, že se o spoustě věcí velmi dobře ví a platí nejen u nás.

Protože si myslím, že podobné debaty by s cizími kolegy mohly přispět k určitému sjednocení roztříšených hlasů, uzrává mi v hlavě myšlenka, že si zde uděláme (poznámka: vytvoří, nastaví a zpracuje admin) vlastní komunikační fórum nastálo. Místo, kde bychom si vzájemně mohli postěžovat a sdílet příkoří či do očí bijící nespravedlnosti.

Uvidíme.

Komentáře: 5

    • Ano, nepochybně je pro mne GVD 2023 stran odpočinku lepší, než byl ten loňský. A jsem za to moc rád.

  • Tohle je všude stejné. Management zavede opatření, která ničemu nepomohou, ale je koho jebat.
    Nyni mame u nás super akci. Kancelářšti se projdou po provozech, zeptaji se co nás ve výrobětíží. My řekneme věci, které jsou pro nás zásadni, spousta se řeší mnoho let, oni si je zapíši na takovou tabuli, s naprosto nerealistickým termínem a mají splněno.

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt