Vánoční počasí

V

Pojednání o počasí mě napadlo sepsat po dni, kdy se mi příliš nevedlo.

Zapsáno: 25. 12. 2023

Obligátní fakt, že co se má pos*at, přijde zčistajasna, se ten den naplnil bezezbytku. Znovu mi připomněl, že přísloví, ať nechválím dne před večerem, se vyplatí věřit.

Větrák

Měl jsem 22. prosince poslední směnu před Ježíškem a nebylo to tedy bůhvíco. Celý den ošklivo, déšť a vítr. U úplně posledního vlaku, kdy jsem točil spěšňák Pardubice-H. Brod a zpět, začalo chumelit. Fakt fest.

V Hlinsku, cca v polovině trasy, jsem dostal s omluvným pohledem od paní výpravčí tzv. větrák. Rozkaz k opatrné jízdě, který nařizuje strojvedoucímu přizpůsobit rychlost jízdy na vzdálenost, na kterou před sebou vidí. V případě, že do něčeho narazí, je potom víceméně viníkem karambolu. Správa železnic, správce kolejí, se tak vlastně vyviňuje z faktu, že se na trati může vyskytnout překážka.

Normálně tento rozkaz akceptuji, ovšem nemohu si nevšimnout faktu, že se stává poslední dobou značně nadužívaným. Je výstraha meteorologů na vítr, šup papír a jeď, jak umíš!

Přiznám se, že mě to doopravdy se*e neuvěřitelně a velmi.

Výměny

Chumelilo fest. Foukalo a sníh šel přímo proti oknu. Jel jsem pomalu, opatrně a hlasitě nadával do ku*ev a svinské smůly. Dovezl jsem do Havlbrodu asi 12 minut zpoždění, přešel na druhou stranu jednotky a po krátkém zdržení, kdy se čekalo na rychlík do Prahy, vyrazil zpět.

Dojel jsem před Ždírec nad Doubravou, kde se předloni vyskytl padák, a zastavil, protože na vjezdovém návěstidlu bylo stůj. Zde jsem se (bez předpisem vyžadovaného čekání) ihned (bezúspěšně) pokoušel dovolat kompetentním, abych se dozvěděl, proč mě nikdo nechce.

Už jsem byl posmutnělý a navíc jsem nesměl být sprostý, neboť mě v kabině navštívila hezká, mladá a sympatická paní vlakvedoucí, která též toužila po informacích, zda se s námi počítá, neboť je lid uvnitř napnutý, zda stihne přípoj.

Přes telemost výpravčí Hlinsko+dispečer jsme se nakonec dozvěděli, že nejdou výměny, protože jsou zapadané sněhem. Překvapilo mě, vcelku příjemně, že se v poměrně krátkém čase našel živý pracovník, který dokázal tuto nepříjemnou poruchu odstranit a já mohl vyrazit na další cestu.

Přiznám se, že jsem poslední kilometry před Hlinskem jel krokem a skutečně po paměti, protože jsem neviděl ale lautr nic! Neprostupná bílá tma, kterou zaváté led reflektory neměly šanci prorazit. Dokonce ani vlakvedoucí nedorazila s otázkou, zda stáhneme zpoždění. Nejspíš se bála, zda vůbec dojedeme.

Hlinsko! Uf, paráda. Chumelí už míň. Další foukací rozkaz, tentokrát až do Chrudimi. Jedeme. Pomalu a opatrně. Konečně Pardubice, střídání na ose, dovezl jsem 45 minut sekeru. Honem do auta, do haj*lu, je skoro půlnoc, tvl, to byl den. Klika, že se nic nestalo.

Nefér

Stejně jsem ale naštvanej, že mám těžkej život. Usínám s určitým pocitem nespravedlnosti z toho, že nikdo z civilních lidí nechápe, co má občas strojvedoucí za práci a že se to vlastně nedá popsat.

Spím ovšem tvrdě a kvalitně. Vzbudím se v 7:50 a moje první myšlenky jsou, že slyším vítr a déšť. Je mi to ale jedno. Zatopím a vyrazím za sportem. Je sobota 23. prosince a v bazénu se mi naskytne tento pohled.

Domů se vracím občerstvený, nadšený z kvalitní plavby a velmi spokojený! Věnuji se rodině, v garáži při balení dárků piju velejemný rum a poslouchám kvalitní hudbu. Je mi strašně dobře.

Spíš ze zvědavosti a s vědomím toho, že nikam nemusím, koukám do Grappu, kde se to červená až běda. Ve světle tohoto rozpoložení mi dochází, že existují strojvedoucí, kteří na tom byli, jsou a budou mnohem hůř než já.

Ovšem nejen fírové. I admin zdejších stránek zažil Ježíška, na kterého nezapomene. Když mi líčil trápení, které řešil, skoro jsem se zastyděl. Že mě rozčiluje malý diskomfort v podobě blbého počasí, nefunkční výměna nebo přivezená sekyra. Není pochyb, že v porovnání s jeho dobrodružstvím jsou to malé a bezvýznamné věci.

Ale stejně mě štvou, že…

Komentáře: 3

  • To je holt těžký…
    Když vlak zpravím, budou nadávat strojvedoucí. Když vlak nezpravím a do něčeho buchne, tak za to pak můžu já a bude nadávat vedení.
    A nemusí být ani vydaná výstraha: venku přece pršelo (a prokazatelně si o tom věděl, pač to máš napsaný v deníku), takže si měl předpokládat, že budou padat stromy.

  • Tohle je opravdu těžká situace.
    Pokud vlak narazí do spadlého stromu, tak za to přece nemůže ani výpravčí, ani fíra, ale ten jeden spadlý strom, který by normálně neměl spadnout. Výjimkou jsou jen vichřice a tornáda, kdy to vezme šmahem celý les. A ten strom má přeci nějakého majitele, který by se měl postarat, aby stromy hrozící pádem v dosahu kolejí byly předem bezpečně sundány, jinak jde škoda za ním. Když se běžně můžou dělat odborné posudky na stav stromů v městských parcích, tak proč ne kolem tratí? Ať se prostě majitel lesa svobodně rozhodně, zda chce platit kontrolu a preventivní kácení slabých kusů v dosahu kolejí, nebo v blízkosti kolejí nebude nechávat žádné stromy které by mohly ohrozit provoz. Může tam třeba pěstovat vánoční stromky, které vlak neohrozí.
    Tady si myslím že je díra v legislativě jako Brno. Jezdím vlakem rád a často a co vidím z okna kolem trati nakloněných a nalomených stromů, na které se preventivně kašle…

  • Příhoda z nádraží v Příbrami ze dne 8.1. 2024: Vystoupíme z vlaku v 9:00, cestující kloužou po zmrzlém úzkém peronku, navíc z kopce. Ptám se v pokladně ( výpravčí tu už léta není), zda by tam nemohl někdo hodit pár lopat písku. Pokladní odpoví, že ” máme na to specializovanou firmu, byli tu ráno a snad se ještě vrátěj.” Takže s odpovědností je to asi tak. Případné soudy se zlomenou nohou bych chtěla vidět. 👎

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt