Potemnělá předvěst (+ video)

P

Během léta a po několika mimořádných událostech se mi aktuálně vlaky nevedou úplně lehce. Dělám věci jako dřív, nicméně na mě nějak dolehlo poznání, že to rozhodně není taková sranda jako dřív. Jsem z toho mrzutej, protože i když se do práce pořád těším, nějak hůř se mi zlehčují určité situace, které bych dříve přešel nonšalatním pousmáním a naznačeným odplivnutím.


Podobně jsou na tom také další kolegové, prostě se obecně vytrácí humor a legrace. Možná se na tom podílejí i roušky, ukrutné množství výluk a celková únava ze stavu, že i kdybychom se rozkrájeli, pořád to bude někomu málo.

Jedu s vlakem a jsem mnohem ostražitější. Čekám, co se zase kde a kdy stane. Že se zrovna nic neděje, mi mnoho nepomáhá. Mám dojem, že je to pověstný klid před bouří, že se něco někde pose*e.

Probírám si kousky nepublikovaných videí z léta a jedno by se možná pro pochopení mojí trudomyslnosti hodilo. Zdánlivě banální věc, která na první pohled nic moc neznamená.

Jedu do Hlinska, vezu spěšňák, ostatně jako už tisíckrát. Blížím se k cíli. Tam se bleskem obrátím a fičím zpátky. Jednu směnu nazad jsem cestou zažil nefunkční návěstidlo automatického hradla na Rané (svítila návěst Stůj). Paní výpravčí nešla rozsvítit bohužel ani přivolávací návěst a psal se Příkaz vlaku. Dnes nic takového nehrozí. Minu Ranou, zbývá vyjet stoupání za Holetínem, kde nezastavuji a valím 90kou do Hlinska.

V drtivé většině případů mi u tohoto vlaku svítí na předvěsti volno. Můžu frčet k vjezdovému návěstidlu prakticky naplno a až malý kousek od něj, protože bude svítit výstraha, začnu snižovat rychlost na 70 km/h, abych vítězoslavně a bez zpoždění zabrzdil u perónu.

Několikrát jsem psal, jak moc důležté je traťové poznání. Přesná orientace, kdy víte, kde co je za jakéhokoli stavu, i při snížené viditelnosti.

Teď se ale divím, předvěst nevidím. Nechápu to. A jedu rychle, nemám čas koumat, proč není tam, kde bych ji čekal. Radši brzdím a už vidím, že je zhaslá. Co by se stalo, kdyby na ní svítila výstraha a já se hnal proti vjezdovému návěstidlu devadesátkou? Třeba bych to stihnul ubrzdit. Možná. Jistý si nejsem. Podotýkám, že nemám návěstní opakovač, trať nepřenáší kód.

Na vjezdu byla potom 40ka a “samozřejmě” výstraha.

Dojel jsem do Hlinska, šel říct panu výpravčímu o poruše a on ihned zavolal zabezpečováka, co měl pohotovost. Ten bleskově dorazil a další jízdu už bylo všechno v naprostém pořádku.

Nejde mi o dělání senzace ze zhaslé předvěsti nebo padáku. Ale vzpomínám si na školu strojvedoucích a probírání, co se jak dělá při poruchách návěstidel, jak správně postupovat, co se může a co ne. Tenkrát mi to nepřišlo jako zásadní problém, že by si měl člověk dělat hlavu, když někde něco nesvítí. Když ale sedíte sami za kniplem a podobná situace vás potká v reálu, velká legrace to vskutku není.

Komentáře: 8

  • Technická: Nesvítilo na tom vjezdovém návěstidle 50 a Výstraha? Pod spodním světlem jsem letmo zahlédl pětku.

    A ještě dotaz: Výstraha je oranžové nebo žluté světlo? Barvoslepý sice nejsem, ale říkám oranžová, i když to má zřejmě být žlutá, že?

    A do třetice: Před tou zhaslou predvěstí jsem zaslechl “Ty vole!”? 😆

    • Ahoj, na návěstidle svítí: rychlost 40 a výstraha, doplněná indikátorovou tabulkou 5, takže mohu přes výměny 50.
      Výstraha je určitě žluté světlo.
      Do třetice: možná někdo z cestujících… 🙂

  • Ahoj, neměl jsi možnost zavolat výpravčí, jestli Tě bere nebo budeš na vjezdu čekat?

    • Ahoj, pro vysílačku je zrovna v tomhle úseku nepokryté území a než bych nalistoval číslo v mobilu, vidím vjezdové návěstidlo.

  • Na draze oranzova neexistuje 🙂 vzdy jen zluta. Vychazi to tusim z toho, ze podle vzorniku barev se ta barevna clona oznacuje jako chromova zluta

  • Akorát mám před V06 a tvoje videa jsou fakt super. K pochopení i jen na koukání 👍
    Hodně kilometrů bez hromady přeju 😎

Vítejte na blogu o zážitcích a příhodách strojvedoucího Českých drah.

Texty zde jsou ryze subjektivní. Občas vtipné, jindy kritické, často vysvětlující. Čas od času i nekorektní či hrubšího charakteru. A nejen o železnici!

Snad se u nich budete bavit podobně jako autor, který je sepisuje.

Archivy

Kontakt